Previous Next Play Pause
Novéna za rodiny. Diecézí poputují ostatky bl. rodiny Ulmových
Jaké projekty letos podpoří Pastorační a Stavební fond?
Dubnové OKNO se věnuje zvonům a zve k diecézní novéně
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Diecéze – Velikonoční OKNO zamířilo do farností bezprostředně po slavnosti Zmrtvýchvstání Páně. Na dvaceti stránkách hodnotí březnové dění v diecézi a dívá se také dopředu – zejména na projekt Zvony míru, který inspiroval hned několik stránek.

OKNO duben

Titulní fotografie dubnového OKNA zachycuje frýdeckou baziliku v půli března, kdy byly květy a listy na stromech ještě málo vídanou vzácností. Mezi březnem a dubnem se v přírodě mnoho věcí mění a právě přelom těchto dvou měsíců reflektuje nové OKNO.

Pozornost věnujeme varhanám z kůru ostravské katedrály, které se o prvním dubnovém víkendu odmlčí a čeká je stěhování do Košic. Velkou dubnovou událostí bude návrat zvonů z Německa do pěti farností ostravsko-opavské diecéze. V novém čísle diecézního zpravodaje popisuje farář z Oldřišova P. Petr Knapek, jak se jeho farnost na návrat zvonu připravuje a představujeme také všech pět Zvonů míru, které se v diecézi opět rozezní. Zvonům věnuje P. Daniel Vícha také rubriku Tajemství víry, kde píše o jejich historickém vývoji.

Na stránkách se zpravodajstvím nabízíme reportážní ohlédnutí za Diecézní poutí do Třebnice a přehlídkou církevních škol v Odrách. Nabízíme také pár střípků z věčných slibů u opavských minoritů, březnových událostí novojičínského děkanátu a akce Bible24 v konkatedrále. Charitní stránka představuje jablunkovský Denní stacionář sv. Josefa, který prošel v uplynulých letech proměnou a nové vybavení v úterý 19. března požehnal biskup Martin.

Stránka pastoračních center zve na Diecézní pouť rodin na Maria Hilf, kterou tentokrát doprovodí modlitební příprava. Duchovní správce poutního místa P. Mariusz Jończyk totiž získal pro Maria Hilf ostatky blahoslavené rodině Ulmových. Biskup Martin proto zve diecézi k modlitbě novény, ve které se můžeme na tuto událost připravit. Novéna bude mít i devět veřejných modlitebních zastavení, která povedou biskup Martin nebo jeho vikáři. Více v dubnovém OKNĚ.

Rozhovor je tentokrát skautsky laděný. Duben je totiž měsíc, ve kterém skauti putují na beskydskou Ivančenu a na tuto slavnost také zve nový duchovní rádce skautů v diecézi P. Lukáš Dořičák. Na dvoustraně 12 a 13 také popisuje svou vlastní cestu ke skautingu a mluví o svých plánech v nové roli, které se nedávno ujal.

V rubrice Osobnost víry představujeme tentokrát životní pouť salesiánského kněze P. Štěpána Trochty, který zakládal ostravské salesiánské středisko a později se stal litoměřickým biskupem a kardinálem.

Dubnové OKNO si můžete pořídit ve svých farnostech nebo v prodejnách Karmelitánského nakladatelství v Ostravě a v Opavě, příp. v jesenickém Knihkupectví Domeček. Starší čísla naleznete také v on-line archivu na našem webu.

Pin It