Karviná - Na prahu adventu se v Karviné sešly tamní sbory, aby zazpívaly na počest slavnosti Krista Krále. Tradice tam trvá již bezmála dvacet let. Nabízíme krátké ohlédnutí a také nabídku, na jaké koncerty vyrazit v příštích dnech.

Foto: Sebastian Mira / Člověk a Víra

V neděli 26. listopadu 2023 odpoledne se kostelem Povýšení svatého Kříže v Karviné rozezněly líbivé tóny zpěvu a varhan. Konal se tradiční, již 19., koncert ke cti Krista Krále. Posluchači, kteří zaplnili celou hlavní loď kostela, si mohli vyslechnout díla známých i méně známých skladatelů chrámové hudby. Zazněly jak starodávné hymny, tak i novodobější skladby. Všichni přítomní se skrze hudbu mohli připojit k modlitbě za mír, či chvále Boha. Vystoupil Komorní sbor a Schola farnosti Karviná pod vedením Moniky Káňové a Danky Syrkové. Sopránová sóla zazpívala bývalá scholistka Sára Marie Skopalová, na varhany zahrála mladá farnice Katarzyna Szyja a jako host zahrál mladý varhaník Matyáš Palian.

Tento koncert je výjimečný právě kvůli účinkujícím, kteří po celý rok pravidelně doprovázejí svým zpěvem mše v karvinském kostele a jednou za rok si nacvičí společný koncertní program. Celý koncert se tak vždy nese v přátelském, až rodinném, duchu. 

Tereza Ondruszová

Další koncerty se chystají už o příštím víkendu.

Zlaté Hory | V pátek 1. prosince v 18 hodin v tamním farním kostele zazpívá Ostravský smíšený sbor.

Česká Ves | V sobotu 2. prosince v 15 hodin ve farním kostele v České Vsi zazpívá polský sbor CAPRI.

Svobodné Heřmanice | V sobotu 2. prosince v 15.30 hod. zazní koncert komorního ženského pěveckého sboru Puellae Cantantes.

Budišov nad Budišovkou | V sobotu 2. prosince se v Budišově n. Budišovkou – v kostele Nanebevzetí Panny Marie – koná o 17.00 koncert ADVENT S PĚVECKÝM SBOREM ONDRÁŠEK, na němž zazní duchovní skladby Petra Ebena, Ola Gjeila, Tomáše Vrány, Jana Nowaka a dalších autorů.

Dobratice | V neděli 3. prosince se v Dobraticích uskuteční adventní koncert duchovní hudby pod názvem Barokní hudba vždycky mladá. Představí se na něm od 15 hodin Komorní soubor Věra musica (umělecká vedoucí Věra Kyčmerová). Spoluúčinkuje pěvecký sbor Catena musika, sbormistr Lubomír Ivánek.

Odry |  V neděli 3. prosince jste zváni na adventní koncert Klubu Zvoneček začínající v oderském kostele v 15 hodin. 

Jílovec | Farnost Fulnek zve na adventní koncert, jenž proběhne v neděli 3. prosince v 15 hodin v kapli sv. Matouše v Jílovci.

Baška | V kostele v Bašce se v neděli 3. prosince od 15 hodin uskuteční vzpomínkový koncert k památce Jožky Eliáše, který před rokem na tomto místě tragicky zemřel. Vystoupí Jožkovi kamarádi a známí.

Místek | V místeckém farním kostele sv. Jana a Pavla zazpívá v neděli 3. prosince od 15 hod. sbor Ondrášek.

Supíkovice | V neděli 3. prosince v 15.30 hod. jste zváni na adventní koncert do farního kostela sv. Hedviky v Supíkovicích.

Dolní Benešov | Dne 3. prosince v 16.30 zazní v Dolním Benešově adventní koncert.

Stará Bělá | Kostel sv. Jana Nepomuckého bude 3. 12. hostit od 17 hodin koncert ADVENT S PERMONÍKEM: „A NA ZEMI UPOKOJENÍ…“

 

Pin It