Diecéze – Velkopátečním obřadům, při kterých si připomínáme utrpení a smrt Ježíše Krista na kříži, předcházely křížové cesty v chrámech i přírodě. Pobožnost křížové cesty v katedrále Božského Spasitele vedl biskup Martin David. Velkopáteční křížovou cestu s kázáním, po níž mohli věřící, kteří se nedostanou na velkopáteční obřady, přijmout eucharistii, se konala také v Místku.

Starodávný zvyk klapání se udržuje již mnoho let v obci Vražné. Taktéž letos se klapání ujala mladá rodina, která s dětmi obejde vždy část vesnice, u kostela se pomodlí a zazpívá, načež pokračuje dál. Předáváním tohoto zvyku dětem vyvstává šance, že v něm bude pokračovat i další generace. Předávání víry se uskutečnilo i v Ludgeřovicích, kde se ke křížové cestě v kostele sešlo na Velký pátek v 6 hodin ráno několik dětí z ludgeřovické scholičky se svými rodiči, kde pro ně místní katechetka připravila křížovou cestu. Věřící si také mohli na Velký pátek projít noční křížovou cestu na poutním místě Mariahilf ve Zlatých Horách, která se tradičně koná každý první pátek v měsíci ve 21 hodin večer, díky výjimce z opatření.

Velkopáteční obřady nám připomenou snímky z katedrály Božského Spasitele, kde je sloužil biskup Martin David, z frýdecké baziliky, z kostela sv. Jana a Pavla v Místku, kostela sv. Mikuláše v Ludgeřovicích a v kostele sv. Vavřince v Paskově.

Fotogalerie z křížové cesty (celá fotogalerie zde) a velkopátečních obřadů v katedrále (celá fotogalerie zde): Zdeněk Poruba/Člověk a Víra

Fotogalerie z křížové cesty v Místku (celá fotogalerie zde): Jan Kalenský/Člověk a Víra

Fotogalerie z klepání ve Vražném (celá fotogalerie zde): Nela Franková/Člověk a Víra

Fotogalerie z křížové cesty scholičky (celá fotogalerie zde) a Velkopátečních obřadů v Ludgeřovicích (celá fotogalerie zde): Jarmila Fussová/Člověk a Víra 

Fotogalerie z Noční křížové cesty na Maria Hilf (celá fotogalerie zde): Michael Bujnovský/Člověk a Víra

Fotogalerie z Velkopátečních obřadů ve frýdecké bazilice (celá fotogalerie zde): Josef Cinciala/Člověk a Víra

Fotogalerie z Velkopátečních obřadů v Místku (celá fotogalerie zde): Ivana Bužková/Člověk a Víra

Fotogalerie z Velkopátečních obřadů v Paskově (celá fotogalerie zde): Vladimír Liška/Člověk a Víra

 

Pin It