Dnešní liturgická čtení jsou jakousi teologickou ozvěnou událostí, které jsme slavili během uplynulých vánočních dní. Slova o moudrosti, která "v slavném národě zapustila kořeny, v zástupech svatých se zdržuje" (Sir 24, 16), slova o Slovu Zvěstování Jakubovi (Ž 147, 19) a Janův prolog o stejném Slově, které si mezi námi postavilo svůj stan (viz Jan 1, 14), dávají pokrm nejen našemu náboženskému prožívání, ale i našemu rozumu, který touží poznat Boží tajemství. Rád čtu v liturgii hodin texty církevních otců, kteří věděli tak poutavě vyprávět o těchto věcech. Někdy zároveň tak složitě, že tomu nerozumím, ale vnímám jejich nadšení, když se pokoušejí poodhalit tajemství Slova, které nás přišlo zahrnout milostí.


worshipping god 2101347 1280


No dnes mě oslovilo nejvíce čtení z Pavlova Listu Efesanům. Má dvě části. V první se dá slyšet Pavlův jásot nad dílem, které Bůh vykonal. Jsme vyvolení, požehnaní, předurčeni být před Boží svatí a neposkvrnění. Ne někdy ve věčnosti, ale dnes a tady! Bůh "před stvořením světa" rozhodl, že budeme jeho adoptovanými syny. A nejen to! Nejsme jen Božími syny, ale i jeho chválou! Až se nechce věřit, že já, obyčejný člověk, jsem Božím synem, vyvoleným a požehnaným. Že jsem Bohu k chvále.

Pavel nám nejprve oznamuje, kdo jsme, protože sám to prožívá. Jakoby se dělil s námi o své vnímání Boha, o vnímání Kristova tajemství, o svůj život s ním. A pak volá: "Totéž chci i pro vás! Velmi chci, aby vám Bůh dal milost znát jeho Syna Ježíše Krista! Ať vám k tomu dá Ducha moudrosti a zjevení! Ať osvítí vaše oči, abyste věděli, jaké je vaše povolání a kolik slávy v sobě ukrývá! "(Viz Ef 1, 16 - 18). Jak moc Pavel toužil, aby ti, co uvěřili v Boha a Bohu, žili v takovém nadšení jako on.


Řeckokatolíci (i pravoslavní křesťané) používají ve Vánočním období pozdrav: Christos raždajetsja! Slávu jeho! Kristus se rodí! Oslavujte ho! Všimni si, že také má dvě části jako Pavlov dnešní text. Ohlašuje to, co prožíváme v našem vztahu k Bohu. A vede k touze, aby i ti, kterým pozdrav oznamuje tuto radostnou zvěst, změnili svůj život a oslavovali Boha.

Tak jdeme na to. Nejprve ohlášení radostné zvěsti: "Kristus se rodí!" A hned na to výzva ke změně života: "Oslavujte ho!"
Jednoduché, že? Začni to praktikovat při setkání nejprve s těmi, které znáš z kostela. Pokud setkání nebudou možné, tak v telefonických rozhovorech, v e-mailech, při přáních požehnaného nového roku. Nezapomeň přitom na jednu věc: "Nepřestávám za vás děkovat, když si na vás vzpomínám ve svých modlitbách" (Ef 1, 16). Než kohokoli oslovíš Božím poselstvím, pomodli se za něj.

Převzato a přeloženo do češtiny s laskavým svolením autora a žilinské diecéze z portálu: http://dcza.sk 

Přeložil: Mgr. Bc. Pavel Siuda

Pin It