Nikdo nemůže říci: „Ježíš je Pán,“ jedině v Duchu svatém.“ (1 Kor 12, 3b). 

Ježíš se za tebe modlí (Jn 17, 9).

Víš o tom? Je velmi důležité to vědět. Sám Boží Syn se za tebe přimlouvá u Otce. Ježíš se za tebe modlí. Víš, tak lidsky řečeno, na jaké úmysly?

  • „Svatý Otče, zachovej je ve svém jménu“ (Jn 17, 11b).
  • „... abys je ochránil před Zlým“ (v. 15b).
  • „Posvěť je pravdou“ (v. 17).
  • „... aby všichni byli jedno jako ty, Otče, ve mně a já v tobě, aby také oni byli v nás jedno, aby svět uvěřil, že jsi mě poslal“ (v. 21).
  • „Ať jsou tak dokonale jedno, aby svět poznal, že jsi mě ty poslal a že je miluješ tak, jako miluješ mě“ (v. 23).
  • „Otče, chci, aby také ti, které jsi mi dal, byli se mnou tam, kde jsem já, aby viděli moji slávu“ (v. 24).

Tyto Ježíšovy úmysly jsou hotovou školou modlitby. Když tě někdo blízký prosí o modlitbu, tak se zkus připojit k Ježíšově modlitbě za tohoto člověka s jistotou, že v ní je obsažen i konkrétní úmysl člověka, který tě o modlitbu prosí. Takovou modlitbou – sjednocenou s Ježíšovou modlitbou – mu vyprosíš nejen uzdravení či trpělivost v nemoci, nejen vyřešení nějakého problému, ale také zejména setrvání v Bohu, ochranu před Zlým, život v pravdě, jednotu s bratry a sestrami v církvi (hlavně v místní církvi) i radostné přebývání v nebi.

Ježíš se za tebe modlí. Nyní už víš, za co se modlí. Myslíš, že je v tvém životě něco, co je důležitější než Ježíšovy záměry s tebou, za které se modlí? Určitě ne. Proto vlož to, co právě prožíváš, do této Ježíšovy modlitby. Možná zjistíš, že jsi se jen motal v sobě a ve svém pohledu na svět a neviděl jsi Boží záměr se tebou i se světem. Změň proto své smýšlení = čiň pokání a odteď vždy, když se půjdeš modlit, usiluj se napojit na Ježíšovu modlitbu za tebe.

Víš, co je ještě na tom všem nádherné? Ježíš se za tebe nepřimlouvá jen někde v nebi, ale přímo ve tvém srdci. Od křtu v tobě žije. Není daleko. Děkuj mu za to, posilňuj jeho přítomnost v sobě častým přijímáním Chleba života, usiluj smýšlet jako on (Flp 2, 5 – 8).

Cesta svatosti je pro tebe otevřená. Sám Bůh tě po ní vede, sám Bůh dělá všechno, aby jsi byl jen jeho.

PS. Raduji se z tohoto textu. Napsal jsem jej pro sebe, pro své aktuální prožívání. Budu rád, když bude požehnáním také pro tebe.

Převzato a přeloženo do češtiny s laskavým svolením autora a žilinské diecéze z portálu: http://dcza.sk 

Přeložil: Mgr. Bc. Pavel Siuda

Pin It