Stonava - Jen čtyři dny před loňskými Vánocemi zasáhla 13 hornických rodin ztráta jejich nejbližších. Na oběti důlního neštěstí budou v neděli 1. 12. 2019 vzpomínat při mši svaté v kostele sv. Maří Magdaleny ve Stonavě. U příležitosti 1. výročí této tragické události poslali do Stonavy dopisy prezident České republiky Miloš Zeman, polský prezident Andrzej Duda, premiér Babiš i arcibiskup z Katovic Viktor Skworc. Dopisy budou přečteny při bohoslužbě, která začíná v 10.00 hodin. 

"Při příležitosti prvního výročí tragédie na Dole ČSM Stonava vyjdadřuji úctu těm, jejichž život byl náhle přerván. Nejdražším zahynulých přeji mnoho vnitřní síly, aby se bolest ve vašich srdcích utišila. Vzpomínky ale nechť zůstanou a jsou trvalou památkou na lidi tolik blízké," píše ve svém dopise prezident Zeman.

Dopis zaslal také jeho polský protějšek Andzrej Duda. "Připojuji se k modlitbě za horníky, kteří téměř před rokem zemřeli při katastrofě v Dole ČSM Stonava. Srdečně zdravím všechny účastníky dnešní výroční mše svaté. Zvlášť se obracím k rodinám a blízkým obětí neštěstí, které mě obvzlášť naplňuje hlubokým smutkem," uvedl polský prezident.  

Na stonavskou faru v těchto dnech přišla slova útěchy také od arcibiskupa z Katovic Wiktora Skworce. "V prvním roce výročí tragické katastrofy na Dole ČSM ve Stonavě jsem spolu s vámi myslí i srdcem. Spojuji se v solidární modlitbě i společenství s těmi, kteří trpí z důvodu ztráty svých nejblišších," uvedl arcibiskup Skworec. "Přeji všem horníkům, lidem těžké a nebezpečné práce, aby Matka Spravedlnosti a Lásky byla vaší oporou a průvodcem na životních cestách. Božímu Milosrdenství svěřuji všechny zemřelé horníky a vyprošuji jim  radost života věčného," dodal arcibiskup.

Stonavský farář P. Dr. Roland Manowski Słomka dostal v těchto dnech dopis také od českého premiéra Andreje Babiše, který jej prosí, aby při nedělní mši svaté vyjádřil jeho soustrast rodinám obětí. "Jsem si vědom skutečnosti, že jakákoliv slova útěchy či podpory nevyváží bolest, kterou pozůstalí pociťují. Zároveň bych Vám však chtěl s veškerou pokorou v srdci vzkázat, že český národ byl s Vámi v den této nešťastné události znamenající mnoho tragédií osobních a je s Vámi  nadále při jejich překonávání a bude s Vámi v budoucnu. Na Vaši ztrátu nikdy nezapomeneme," píše předseda vlády. 

Důlní neštěstí 20. 12. 2018 na Dole ČSM připravilo o život třináct mužů. Jednalo se o jednoho českého a 12 polských horníků z dodavatelské firmy ALPEX. Příčinou bylo zapálení metanu, který způsobil devastaci některých důlních pracovišť. Těla zemřelých byla ze šachet vyzdvižena až v průběhu letošního roku.

Pin It