Guty – Věřící v Gutech u Třince se připravují na první smutné výročí. Ze středy 1. na čtvrtek 2. srpna se shromáždí u dřevěného kříže, který jako jediný zůstal z kostela Božího Těla, a budou zde prožívat smírnou bohoslužbu. Ve 23.45 zahájí modlitby Korunka k Božímu Milosrdenství, o půlnoci začne mše svatá. Celebrovat ji bude duchovní správce farnosti Střítež P. ICLic. Kazimierz Płachta.

Koncert pro Guty organizuje v předvečer výročí také poslankyně Parlamentu ČR Pavla Golasowská (KDU-ČSL). V Domě PZKO v Neborech začíná ve 20.00 hodin koncert Mariána Jurečky a jeho hostů. Po koncertu následuje světelný průvod k místu, kde ještě před rokem stál dřevěný kostel Božího Těla, který patřil mezi nejstarší dochované dřevěné kostely v zemi.

Farnost Střítež ve spolupráci se stavebním oddělením Ostravsko-opavského biskupství pracuje na obnově této významné kulturní památky. V letošním roce bylo již pokáceno dřevo potřebné na jeho stavbu. Kostel postavený v letech 1562-1563 byl z jedlového dřeva. „Protože jedlové dřevo je dnes poměrně špatně dostupné, uvažovalo se nejdříve o stavbě ze smrkového dřeva, protože má velice podobný charakter. Nakonec se podařilo získat potřebné jedlové dřevo na Valašsku,“ uvedl vedoucí stavebního oddělení biskupství Václav Kotásek.

Pokáceno bylo 450 m³ kulatiny, zpracovala ji firma Antonín Papšík, která byla vybrána pro stavbu nového kostela. „Firma Papšík provedla základní úpravu dřeva pro budoucí stavbu - odkornění, úpravu na potřebné profily, odborné uložení do dalšího použití. Úprava dřeva proběhla z většiny tradiční ruční práci, především otesáním,“ upřesnil Kotásek.

Současně probíhala těžba také v Biskupských lesích v okolí Bílé, kde bylo smrkové dřevo pro výrobu dřevěné šindelové krytiny. Krytina bude ze šindelů délky 700 mm. Na výrobu šindelí se spotřebuje okolo 150 m³ dřeva.

Příprava na stavbu nového kostela probíhá také u projektantů. „Pro zpracování dokumentace pro obnovu kostela byli vybráni Ing. Arch. Antonín Závada ml. a specialista na dřevěné konstrukce Ing. Antonín Závada st. Dokumentace se zpracovává na základě starších dokumentací kostela z 50. let 20. stol., dokumentace obnovy kostela z roku 2011 a množství fotografických materiálů (nejstarší z poč. 20. stol.),“ dodal vedoucí stavebního oddělení biskupství.

Na obnově kulturní památky církev spolupracuje se státní památkovou péčí. Na stavbě probíhá rozšířený archeologický průzkum v místech původních základů. Předpoklad zahájení stavby je počátek roku 2019. Podstatné náklady se dosud hradily z prostředků vyplacených pojišťovnou UNIQUA.

Pin It