Vídeň - V posledním předvánočním týdnu, ve dnech 19. – 21. prosince, se sbor DATIO Střední pedagogické školy a Střední zdravotnické školy svaté Anežky České z Oder a sbor Ondrášek ZUŠ v Novém Jičíně společně vydaly do adventní Vídně. Oba sbory (112 členů výpravy) spojuje osobnost pana dirigenta Josefa Zajíčka, oba sbory připravily krásný vánoční koncert, se kterým vystoupily v gotickém kostele v samém centru Vídně, v kostele Maria am Gestade.

Kostel Maria am Gestade patří mezi jednu z nejstarších budov ve Vídni. Jedná se o nádherný kostel v centru města, severně od hlavního náměstí Stephansplatz a je jedním z mála příkladů dochované gotické architektury ve Vídni. V tomto kostele se schází česká menšina, Čechů žije rakouském hlavním městě asi třicet tisíc, tolik jich na koncert nepřišlo, ale zpívat zde pro ty, kteří v zimní podvečer slavnostně naladění dorazili, bylo velkou radostí a velkým zážitkem. Zpívat ve Vídni, městě hudby, bylo i velkým závazkem a koncert ukončil jednu dlouhou část příprav a zkoušek a otevřel čas pro adventní radovánky.

Velkou radostí a zážitkem byly turistické procházky ve Vídni, návštěva historických památek, zámku Schönnbrunn, zadováděli jsme si v Prátru a zklidnili se večerní návštěvou krásných adventních trhů. Studenti si Vídně po zásluze užívali po celé tři dny a pak hurá domů a krásné Vánoce.

Ing. Pavla Hostašová, ředitelka Střední pedagogické školy a Střední zdravotnické školy sv. Anežky České, Odry

Pin It