Diecéze – Hned na několika místech ostravsko-opavské diecéze bude k vidění Živý betlém, např. v Dobré nebo v Ludgeřovicích. V řadě jiných míst budou kostely otevřeny pro návštěvníky, aby mohli zhlédnout aspoň betlém vytvořený z figurek a umístěný v interiéru chrámu. Plných 160 exponátů, z toho jeden pohyblivý, pak vystavuje frýdecká tiskárna Kleinwächter.

 

 

Ke svátkům Božího Narození již neodmyslitelně patří i betlémy. Mezi nimi zaujímají zvláštní postavení ty s přídomkem „Živé“. K jejich „pořízení“ přistoupili o letos několik farností diecéze.

Jako první spatří Živý betlém ti, kdo 23. 12. zavítají na příborské náměstí S. Freuda. Příborská farnost a štramberské divadlo totiž připravily cca hodinové představení, které začne v 15.00. V případě extrémně nepříznivého počasí se akce uskuteční v kostele sv. Valentina v Příboru.

Na Štědrý den pak oživí 2000 let starou betlémskou událost v kostele sv. Mikuláše Ludgeřovicích, a to 24. 12. ve 14.30. Ve Svobodných Heřmanicích bude zase po dětské mši v 15.00 následovat scénka o narození Ježíška.

Na Boží hod Vánoční zvou na putování do živého betléma v Ostravě-Pustkovci. Setkání započne 25. 12. v 16.30 v kostele, kde je připravený společný program pro děti i dospělé. Poté budou pustkovečtí putovat nenáročnou trasou, vhodnou i pro terénní kočárky, k Živému betlému, přičemž doporučují si vzít s sebou baterky!

Ve stejný den bude k vidění Živý betlém v Dobré v kostele sv. Jiřího, přesněji v 17.00. Pořadatelé si navíc připravili pásmo zachycující narození Ježíše v Betlémě.

Podobné divadelní představení – s názvem Cesta do Betléma – sehrají nejmenší děti v kostele v Rychalticích o den později, tj. 26. 12. v 16.00.

A do třetice se téma Ježíšova Narození rozhodly zahrát děti v Lichnově u Nového Jičína - v kostele sv. Petra a Pavla vystoupí v 16.30.

Rovněž Bernartice u Javorníka přichystaly pro letošek na 26. 12. Živý betlém, a sice na 16.30.

Na sv. Štěpána se na Živém betlémě budou s některými farnostmi podílet i jiné instituce. Tak např. ve Štramberku se představení „Co se stalo v Betlémě“ uskuteční v prostorách Národního sadu a od 15.00 se ho zhostí místní divadelní spolky.

V 16.00 pak betlém oživne zase na horské chatě Férovka na Rejvízu, kde se na něm bude podílet i Charita Jeseník. 

Ve středu 27. 12. bude Živý betlém možné vidět v Ostravě-Třebovicích, kde se věřící sejdou v tamním kostele v 16.00.

Na Silvestra, tj. 31. 12., pak bude v Horním Benešově následovat po dětské mši sv. v 11.00 scénka o narození Ježíška.

A zmiňme ještě Místek, kde proběhne 6. 1. 2018 od 10.00 Tříkrálový průvod městem. Ten začne u farního kostela a skončí na místeckém náměstí u vánočního stromu, kde bude „Živý betlém“. Program: Příjezd tří králů, vánoční hra, možnost projížďky na velbloudovi.

 

Krom Živých betlémů budou v kostelech diecéze k vidění i betlémy z figurek. A taková farnost Petrovice u Karviné např. na sobotu 30. prosince chystá výlet po betlémech. Začíná se v Českém Těšíně a poté následuje prohlídka betlémů v Cieszynie.

Řada farností avizuje zpřístupnění svých kostelů pro všechny, kdo by v nich chtěli zhlédnout instalovaný betlém. Krom ostravské katedrály to jsou např. Bruntál, Bílovec, Dětřichovice, Fulnek, Nový Jičín, Ostrava-Mariánské Hory, Orlová, Rychvald u Karviné aj. Případné termíny, potažmo další otevřené kostely s možností prohlídkou betléma najdete na daných farních stránkách.

Na závěr ještě nelze nevzpomenout na již 15. výstavu betlémů, kterou pořádá tiskárna Kleinwächter. Expozice nabídne celkem 160 exponátu, z toho jeden pohyblivý, ze sbírky zakladatele tiskárny Josefa Kleinwächtera. Většina vystavovaných exponátů bude k vidění v jídelně 8. základní školy, která sídlí naproti tiskárny na ulici ČSA ve Frýdku-Místku, v jejíchž prostorách budou umístěny zbylé betlémy. Výstava betlémů bude otevřena v úterý 26. prosince od 13.00 do 18.00 a ve středu 27. prosince od 10.00 do 18.00 hodin.

Foto: Živý betlém ve Štramberku z r. 2015.

 

Pin It