Linec/Rakousko - Světlo pokoje z Betléma přesně čtyři týdny před Vánocemi rozžehl v chrámu Božího Narození dvanáctiletý chlapec Tobias Flachner. Letos připadla čest nominovat dítě betlémského světla hasičům z obce z obce Hochburg-Ach v okrese Braunau. Je to místo, kde se narodil autor nejznámější koledy „Tichá noc“ Franz Xaver Gruber.

V těchto dnech se však pozornost soustředí na jiného rodáka. Člena dětského hasičského oddílu čekala 24. listopadu cesta do Betléma, aby se s výpravou hornorakouského rozhlasu vypravil do jeskyně narození Krista a přinesl světu novodobý symbol Vánoc – světlo pokoje neboli Betlémské světlo. V kostele už na něj čekaly stovky poutníků z různých zemí světa. „Dobrý den otče, jsem chlapec z Rakouska a přijel jsem pro světlo z Betléma,“ představil se Tobias Flachner pravoslavnému duchovnímu, který mu předal svíčku a společně s ním sestoupil do podzemí chrámu, kde v jeskyni Narození hoří olejové lampy. Chlapec na místě narození Krista poklekl a připravil lampu k zapálení světla. „Děkuji, otče, a přeji vám požehnané Vánoce,“ poděkoval kluk knězi, který popřál požehnané Vánoce také jemu i celému světu. Pak již na letošní dítě betlémského světla čekala posádka letadla Austrian airlines, která jej přepravila zpátky do Lince.

"Bylo to velmi vzrušující. Jeskyni Narození jsem si představoval mnohem větší,“ popsal chlapec své dojmy. „Byl to velmi krásný moment v mém životě, na který nikdy nezapomenu,“ dodal Tobias, který poprvé v životě letěl dopravním letadlem. Na této výjimečné cestě jej doprovodila jeho matka Silvia. Na letišti v Linci na něj čekala sestra, prababička, děda a hasiči. Lampu se světlem předal Tobiáš redaktorům hornorakouského rozhlasu ORF, který již 31 let šíří Betlémské světlo do celé Evropy.

Role dítě Betlémského světla pro něj ještě neskončila. V sobotu 2. prosince bude hostem televizního pořadu „Advent 100 000 světel“ v programu rakouské televize ORF2 a ve středu 13. prosince jej čeká cesta do Vatikánu, kde na generální audienci předá světlo z Betléma papeži Františkovi. V sobotu 16. prosince si do Vídně pro Betlémské světlo přijedou také skauti z České republiky. Ekumenická bohoslužba bude sloužena v kostele sv. Františka z Assii na náměstí Mexikoplatz od 14.00 hodin. Po celé České republice pak Betlémské světlo rozvezou skauti v neděli 17. prosince vlaky Českých drah.

Dvanáctiletý Tobias Flachner při letu z Betléma do Lince s lampami s hořícím plamenem Betlémského světla. FOTO: ÖRF, www.orf.at

 

 

 

Pin It