Stěbořice - Téměř pět set běžců se postavilo na start závodu Memoriál otce Jožky, který počtvrté zorganizovala farnost Stěbořice s místní jednotou sportovní organizace Orel. Běželo se v kategoriích muži, ženy a žáci na tratích s délkou deset a čtyři kilometry. Startovaly celé rodiny. Úplně nejmenší závodníci trať absolvovali v kočárku nebo připnuti v nosičce přímo se svou maminkou.

Běh farnost připravila v obvyklém termínu 8. 5., kdy si církev připomíná svátek Panny Marie – Prostřednice všech milostí. Stěbořičtí tento mariánský svátek uctívají vždy se vzpomínkou na kněze P. Josefa Motyku, který v obci v letech 2009-2013 působil. Právě za něj byla obětována mše svatá, kterou dopoledne v kostele Narození Panny Marie ve Stěbořicích sloužil generální vikář Mons. Martin David společně s místním duchovním správcem P. Klementem Rečlem, opavským děkanem P. Janem Czudkem a farářem z Dolní Lutyně, který byl spolužákem tragicky zemřelého kněze Josefa Motyky.

Na bohoslužbu dorazili také příbuzní mladého kněze, který v 24. 6. 2013 zemřel po zasažení bleskem při rybaření na oravské přehradě. Po mši svaté se všichni shromáždili u kapličky se sochou Panny Marie, Prostřednice všech milostí v areálu farní zahrady, aby se zde pomodlili litanie loretánské. Další program již patřil přípravám na závody a koncerty, které tradičně následují po vyhlášení vítězů.

Výstřelem ze startovní pistole zahájil otec Martin David v 15.00 závod, který si nenechalo ujít celkem 483 běžců všech věkových kategorií. Nejlepší výsledek na trati dlouhé 10 kilometrů vybojoval Roman Janeček s časem 39 minut 19 sekund. V kategorii ženy byla nejrychlejší Pavlína Grygarová, která deset kilometrů zdolala za 46 minut 52 vteřin. Čtyřkilometrovou trasu uběhl jako první Vít Palzer za 16 minut 14 vteřin. Za ženy zvítězila Nikola Henčlová s časem 21 minut 18 sekund. V kategorii žáci se na čtyřkilometrové trati nejlépe umístil Oliver Zamazal s časem 17 minut, 6 sekund. Dívkám vedla Viktorie Petlachová, která dosáhla cíle s časem 20 minut, 26 sekund.

Přesné výsledky zajistila pořadatelům spolupráce s profesionální firmou na zpracování sportovních výsledků Championchip. Každý závodník obdržel při registraci čip, který si připevnil na kotník. Po proběhnutí cílové brány se čas a pořadí každého závodníka přesně zaznamenal snímači umístěnými na koberci. Vyhodnocení výsledků běžecké soutěže pak již organizátorům nezabralo tolik času a mohlo se hned přistoupit k oceňování, rozdávání medailí a cen. Dekorování vítězů se ujal generální vikář Mons. Martin David.

Večerní program patřil koncertu. Na pódiu se představila gospelová zpěvačka Dominika Gurbaľová z Košic. Doprovázel ji fenomenální saxofonista Michal Žáček. Sborové části jejich písní zazpívala schola Stěbořice pod vedením Anežky Štukavcové. Diváky pobavil svými songy také písničkář Pavel Helan, který ve Stěbořicích koncertoval také na loňském ročníku Memoriálu otce Jožky.

Fotografie a výsledky závodu najdete na stránce Orel Stěbořice.

Pin It