Diecéze - Poprvé budou v ostravsko-opavské diecézi od začátku května zpřístupněné tři desítky zajímavých poutních míst, chrámů a kostelů i mimo pravidelné bohoslužby. Turistům a zájemcům to umožní projekt "Otevřené chrámy 2017".

Více na www.doo.cz/otevrenechramy.

„V největších městech kraje Ostravě, Opavě, Karviné a Frýdku-Místku budou bezplatně otevřené chrámy a kostely šest dní v týdnu od úterý do neděle až do konce roku,“ popisuje projektový manažer pro církevní turistiku Martin Hiltavský. „Další turisticky atraktivní církevní památky, které mají co nabídnout a dokáží návštěvníka obohatit, budou zpřístupněny o víkendech přes období turistické sezony, tj. od začátku května do konce října.“

Šest dní v týdnu budou otevřeny například bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku a poutní chrám Sedmibolestné Panny Marie na Cvilíně u Krnova. Mezi turisticky atraktivní kostely zařadilo biskupství, které je realizátorem projektu, kostely na místech s velkou koncentrací návštěvníků. "Jedná se například o Štramberk, Hukvaldy a Hradec nad Moravicí, ale také o dřevěné kostely a kostely se zpřístupněnou kostelní věží, např. kostel sv. Jana Křtitele ve Frýdku, kostel sv. Martina v Krnově, kostel sv. Hedviky v Opavě a kostely s unikátními restaurovanými středověkými malbami, jako jsou kostel sv. Benedikta v Krnově Kostelci a kostel sv. Michaela v Hrozové,“ vyjmenoval chrámy projektový manažer ostravsko-opavského biskupství Miroslav Přikryl. Všechna otevřená místa najde zájemce v nedávno vydané brožuře Duchovní dominanty slezsko-moravského příhraničí.

Ve všech kostelích přivítá návštěvníka průvodce. „Odbornost průvodců je zajištěna školením, na kterém byli například seznámeni se základními zásadami průvodcovské činnosti, způsoby preevangelizace v průběhu výkladu, tím, co je církevní turistika a jaké jsou společné vazby na projekt. Policie České republiky jim přednesla zásady a způsoby chování při neočekávaných situacích, s kterými musí průvodci počítat. Školení bylo zakončeno praktickou ukázku průvodcovské činnosti v katedrále Božského Spasitele“, vyjmenovává jeho rozsah Hiltavský, který zajišťuje personální obsazení projektu a sám průvodce školí a předává jim praktické informace a zkušenosti.

Průvodci byli vybráni kněžími z farností, kde jsou objekty zpřístupněny návštěvníkům. „Kněz si vybíral osoby, které zná, důvěřuje jim, a které jsou schopny poskytnout ucelený výklad, aby dobře prezentovali místo a projekt samotný“, dodává manažer církevní turistiky.

Moravskoslezský kraj jej podpořil dotací ve výši 1,2 milionu korun. Peníze jsou především určeny na financování průvodců v kostelích a propagaci projektu. Další provozní náklady budou biskupství a jednotlivé farnosti financovat ze svého rozpočtu.

Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo vidí v projektu "Otevřené chrámy 2017" možnost změny negativního image kraje, který bývá označován jako kraj s nejmenším počtem zpřístupněných památek v České republice. "Naším cílem je, aby kultura, a nejde jenom o památky, ale také o koncerty, výstavy, festivaly či divadelní představení v našem regionu, byla lidem dostupnější. Jedním z nástrojů pro zlepšení této situace je navyšování krajských dotací do kultury a památkové péče," uvedl náměstek Curylo.

Aktuální informace jsou uveřejněny na webových stránkách Biskupství ostravsko-opavského, na portále PROPAMÁTKY a na internetových stránkách farností. Upřesňující informace k jednotlivým místům lze nalézt také na portále Církevní turistiky.

Pin It