Sviadnov – Radost z nové klubovny mají skauti ze střediska Petra Bezruče Frýdek-Místek, kteří žijí ve Sviadnově. Především jim bude sloužit zázemí dřevostavby, na jejíž výstavbě se mnozí skauti sami podíleli. Kromě budovy s dvěma klubovnami a kuchyňkou budou mít k dispozici také pozemek pro venkovní hry. V pátek 28. 4. bude novostavba slavnostně otevřena za přítomnosti sponzorů a dobrodinců akce. Ceremoniál začíná v 16.00 hodin na Ostravské ulici. Klubovnu požehná biskup František Václav Lobkowicz. V sobotu 29. 4. od 10.00 do 16.00 hod. se koná den otevřených dveří pro širokou veřejnost.

Náklady celé stavby ve výši dvou milionů korun byly hrazeny z darů sponzorů a příznivců tohoto projektu. Mezi největší podporovatele patří Obec Sviadnov, která poskytla vhodný pozemek v centru obce a postupně také 170.000,- Kč. Dalšími velkými dárci bylo Biskupství ostravsko- opavské, Nadace OKD, Nadace ČEZ, Nadační fond Hyundai, sviadnovská firma Huisman Konstrukce s.r.o., Fond Nemovitostí Junáka, Skautská nadace Jaroslava Foglara, sviadnovský rodák p. Jan Svěrkoš a dále celá řada dárců z řad jednotlivců i firem. Velkou část prací provedli členové Junáka i další příznivci svépomocí. Některé pomocné práce pomáhaly provádět i děti ze Střediska Petra Bezruče.

Středisko Petra Bezruče má v současnosti 110 členů, z toho asi 90 dětí. Přibližně třetina členů střediska je ze Sviadnova a nová klubovna bude sloužit především jako zázemí sviadnovské části střediska. Kromě vlastní budovy je u klubovny k dispozici i dostatečně velký pozemek pro venkovní hry dětí. Klubovna je postavena jako lehká dřevostavba o půdorysu 8,2 x 13 m a ke svým aktivitám ji budou kromě skautů využívat také další spolky a sdružení ze Sviadnova. V klubovně se nachází velká klubovna, malá klubovna s kuchyňkou a sociální zázemí. Stavba byla zahájena v polovině roku 2015, zdárně dokončena v dubnu 2017.

Pin It