Ostrava - Novojičínský sbor Ondrášek letos slaví 50. výročí svého vzniku a při této příležitosti připravuje dva koncerty s Janáčkovou filharmonií Ostrava a spřátelenými dětskými sbory ze Šumperku, Sušice, Dačic a Českého Krumlova. Na pódiu stane úctyhodných 250 dětských a mládežnických zpěváků a 70 filharmoniků v čele se sólistkou Evou Dřízgovou-Jirušovou. Koncerty se uskuteční 7. 5. od 17.00 hodin v kostele Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských horách a 8. 5. od 15.00 hodin v Beskydském divadle v Novém Jičíně.

Sbor Ondrášek a Janáčkova filharmonie Ostrava posluchačům představí monumentální dílo The Armed Man (A Mass for Peace), jednoho z nejpopulárnějších autorů klasické hudby současnosti Karla Jenkinse. Jenkinsova Mass for Peace (Mše za mír) má silný protiválečný akcent, což byl také důvod, proč si ji Ondrášek vybral. Autor dílo věnoval obětem války v Kosovu a téma je živé i v současnosti v době uprchlické krize. Navíc se koncert odehraje ve dnech, kdy si připomínáme ukončení 2. světové války. „Mírový apel je stále velice aktuální. Všichni chceme, aby naše děti žily v míru, a rovněž všichni cítíme, že je dnešní svět místem permanentního napětí. Je proto symbolické, že Mši za mír budou zpívat právě děti,“ uvedl sbormistr Ondrášku Josef Zajíček.

Toto rozsáhlé Jenkinsovo dílo si Ondrášek zazpíval již před dvěma lety u příležitosti sedmdesátého výročí druhé světové války v Českém Krumlově, kam jej pozval spřátelený sbor Medvíďata. K oslavě svého kulatého jubilea se Ondrášek rozhodl pro stejné dílo a o nastudování požádal Janáčkovu filharmonii spolu se spřátelenými dětskými sbory z Českého Krumlova (Medvíďata), Šumperka (Motýli), Dačic (Kvítek) a Sušice (Chlapi). „Nastudováním díla jsme strávili takřka půl roku. Noty jsou dané, takže každý soubor nacvičuje ve svém městě. Den před samotnými koncerty nás čeká společná zkouška s ‚Janáčkovci‘ a pak už se pojede naostro,“ přiblížil přípravy vystoupení Josef Zajíček. Na realizaci tohoto nákladného projektu sbor čerpá z grantu města Nového Jičína a Moravskoslezského kraje.

Ondrášek patří k nejúspěšnějším sborovým tělesům v Česku a jeho zpěv znají posluchači nejen v Evropě, ale také v Japonsku, Číně, Jižní Africe či ve Spojených státech. Sbor si pravidelně přiváží ocenění ze zahraničních soutěží a festivalů a spolupracuje s předními domácími umělci, hudebními skladateli i orchestry. V jeho repertoáru najdeme hudební literaturu od renesance až po současné moderní sborové trendy.
Informace ke vstupenkám

Vstupenky lze zakoupit v pokladně Beskydského divadla v Novém Jičíně a dále v Ostravě v kanceláři Svatováclavského hudebního festivalu nebo v Ostravském informačním servisu na pobočce Elektra.

 

Pin It