Keňa - Díky finančním darům pocházejícím namnoze i z ostravsko-opavské diecéze bude mít malá česká nemocnice v keňském Itibu k dispozici novou sanitku, která jejím zaměstnancům přinese neocenitelné služby. Za myšlenkou získat tuto sanitku stál vojenský kaplan P. Tomáš Mlýnek, rodák z Ostravy, který nyní působí v Armádě ČR a působil mj. i na misi právě v Keni. P. Tomáš napsal všem dárcům děkovný dopis, jehož znění přinášíme níže.

 Velmi rád bych se prostřednictvím diecézního zpravodaje podělil s Vámi se všemi o radostnou novinu, na které mnozí farníci našich farností máte podíl. Před třemi roky jsem se pustil s přáteli do projektu sbírky na novou sanitku pro malou českou nemocnici v Itibu v Keni. Jsem rád, že po třech letech usilovné práce jsme letos díky štědrosti mnoha lidí, nasazení talentů a otevřených srdcí mohli koupit v Keni nový sanitní vůz, který bude další dlouhé roky sloužit těm nejchudším. Celková investice do sanitky bylo necelých 1.400.000,- Kč a ty se podařilo dát dohromady korunku po korunce. Je mnoho bezejmenných dárců, kterým nemohu nijak poděkovat, než abych jim dal na vědomí, že jejich dary našly ten správný cíl a nepřišly nikde nazmar. Chtěl bych touto cestou poděkovat všem, kdo jakkoliv přispěli, ať už finančně, nebo svým uměním a dary. Chtěl bych poděkovat svým spolubratřím kněžím, kteří mi umožnili navštívit své farnosti, a my jsme měli možnost lidem ukázat konkrétní skutky milosrdenství, které se daří rozvíjet v oblasti Keni. Z této oblasti nikdy nepřijdou žádní uprchlíci, ba spíše naopak, raději by zemřeli ve své zemi a ve svých rodinách, než by opustili svůj dům ve vidině „bohaté“ Evropy, která však umírá na zcela jiné nedostatky.

V naší malé nemocnici pracují čeští lékaři a zdravotníci zcela zdarma. Nikdo nic nedostává, a tak celý projekt stojí na pomoci a dobrotě mnoha lidí, a to již více než deset let. Je vidět, že tam, kde se člověk snaží uplatňovat reálně v praxi skutky milosrdenství, Boží milost doplní vše, co chybí, a to i prostřednictvím Vás dárců a podporovatelů. Veškeré zprávy z dění okolo nemocnice a video pozdravy je možné zhlédnout na stránkách www.itibo.cz.

Ještě jednou děkuji všem za podporu. O mnohých Vás vím a o mnohých budu vědět na věčnosti, kde, jak říkal arcibiskup Cyril Stojan, „máme jen to, co jsme dali druhým“. Požehnané oslavy vzkříšení Vám všem a děkuji jménem svým i všech těch chudých a nemocných v Itibu – Keňa.

P. Tomáš Mlýnek

Pin It