Ostrava – Do katedrály Božského Spasitele donesli 18. 12. skauti Betlémské světlo. To si zájemci již mohou odnést domů. K vidění jsou v zde také dvě nově vytvořené výstavy věnující se době adventu a Vánocům.

V levé boční lodi katedrály je pro ně připravena vitrína s informacemi, co období adventu znamená, vysvětlením symboliky adventního věnce, jeho minulosti a popisem rorátů. Nechybí ani historie Betlémského světla. Je zde také vystavena první moravská tištěná kniha s gotickou vazbou Agenda olomucensis z roku 1695, která obsahuje sbírku formulářů sloužící kněžím olomoucké diecéze při liturgických úkonech. Zatím jsou známy pouze 4 exempláře.

Výstavu doplňuje krátké představení nejznámějších světců, které si křesťané v době adventu připomínají, a je doplněna o nádherně zdobené ornáty a štoly používané při liturgii před II. vatikánským koncilem (do roku 1965).

V pravé boční lodi se nachází výstava o Vánocích. Návštěvník se dočte o vánočním období a slavnosti Zjevení Páně, která připadá na 6. ledna. Je zde krátce shrnuta historie zvyku vánočního stromu, stavění betlémů a vše završuje výstava několika betlémů ze soukromých sbírek.

Pin It