Ostrava - „Bylo to skvělé, fantastické,“ to jsou slova biskupského vikáře Mons. Adama Ruckého krátce po vystoupení z autobusu. Po dvacetihodinové cestě se poutníci šťastně vrátili v pátek 30. 9. do Ostravy, odkud na děkovnou pouť u příležitosti 20. výročí od založení diecéze v neděli 25. 9. odcestovali. Nejsilnější dojem v každém z nich zanechala středeční generální audience s papežem na Svatopetrském náměstí. „Seděli jsme v první řadě, v sektoru přímo před papežem. Nálada byla skvělá, je třeba za vše v prvé řadě poděkovat paní Hendrychové z cestovní kanceláře Palomino, která pro nás poutní zájezd připravila,“ dodal Mons. Rudolf Sikora z farnosti Hnojník, který se také s řadou farníků z děkanátu Frýdek do Říma vypravil.

Superlativy nešetřili ani ostatní účastníci poutní cesty. „Bylo to úžasné, hlavně ta středeční audience. Dostali jsme se tak blízko k papeži. Během pár dní jsme poznali krásná místa v Římě. Dýchla na nás ta úžasná atmosféra,“ uvedla Andrea Poláchová z Lubna u Borové. Chvála se snesla také na řidiče autobusů a průvodce, kteří jednotlivé výpravy během cesty a především v Římě doprovázeli. „Bylo to super. Všechno krásné. Prostě nádhera. Jenom nohy jsou trošku oteklé,“ svěřila se Anna Dudášková z Mostu u Jablunkova, kterou na pouť do Říma doprovodila její dcera Stanislava. Každý z 230 poutníků obdržel během zpáteční cesty certifikát podepsaný biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem, který se i přes nesnáze spojené s rekonvalescencí po náročné operaci účastnil všech bohoslužeb, které měli poutníci v programu.

„Dlouho jsme přemýšleli, co podniknout ke dvacátému výročí vzniku naší diecéze. Jednak jsme tedy uspořádali v květnu Dny víry a pak se konala slavnostní mše svatá na rynku, na Masarykově náměstí v Ostravě, a vyvrcholením je tato diecézní pouť do Říma v Roce milosrdenství. Vypravili jsme tedy čtyři autobusy, jezdíme po Římě a procházíme svaté brány. Myslím si, že poutníci jsou docela spokojení a já taky,“ sdělil otec biskup v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas, který redaktorům poskytl ve středu 28. 9.

Průběh pouti jsme sledovali během týdne na těchto webových stránkách i na facebooku. Snímky byly postupně přidávány do fotogalerie.

Pin It