Řím - Poutníci z ostravsko-opavské diecéze, kteří v neděli 25. 9. odcestovali do Říma, prošli první Svatou branou baziliky sv. Pavla za hradbami. Po noční cestě se zde setkali nejen poutníci všech čtyř autobusů, ale k výpravě se připojil také biskup František Václav Lobkowicz. Aktuální fotografie zde.

Společně s kněžími, kteří jsou účastníci pouti a vicerektorem české koleje Nepomucemum P. Romanem Czudkem sloužil v trapistickém opatství Tre Fontane mši svatou. Biskup Lobkowicz při homilii připomněl význam milosrdenství a odpuštění v lidském životě.

Z prvních okamžiků pobytu v Římě zaslal P. Petr Kuník sérii fotografií, které jsou publikovány na facebookové stránce diecéze i ve fotogalerii diecézní stránky www.doo.cz. Další snímky z diecézní pouti budou denně na těchto odkazech přibývat.

Čtyři skupiny diecézních poutníků označených barevnými šátky zahájily druhý den římské pouti společnou mší svatou v bazilice sv. Šebestiána. Při bohoslužbě za církev, kterou celebroval biskup František Václav Lobkowicz vyzdvihl v homilii generální vikář Mons. Martin David příklad prvokřesťanských mučedníku a jejich spojení s Kristem v oběti vlastního života. Po té jednotlivé skupiny poutníků navštívily katakomby sv. Šebestiána a sv. Kalixta. Odpolední program prožily jednotlivé skupiny podle vlastního programu, při kterém se věnovaly návštěvě významných římských památek.

Za zvláštní pozornost stojí středeční program. Poutníci se zúčastní generální audience s papežem Františkem. Audience na Svatopetrském náměstí začíná v Římě v 10.00 hodin. Diváci televize Noe ji však kvůli státnímu svátku uvidí až ze záznamu ve 12.05 hodin. Podle zpráv, které mají poutníci k dispozici, má papež František během audience pozdravit poutníky z ostravsko-opavské diecéze. Středa 28. 9. bude také dnem, kdy poutníci projdou Svatou branou baziliky sv. Petra a společně s kardinálem Miloslavem Vlkem prožijí mši svatou u oltáře Katedry. Bohoslužba začíná v 17.00 hodin.

Foto: P. Petr Kuník

Biskup František Václav Lobkowicz s poutníky v bazilice sv. Pavla za hradbami.

pout1den09.jpg

Pin It