„Milosrdní jako Otec“

Kdesi jsem četl, že Bůh plakat dvakrát. Poprvé tehdy, když se mu ztratil mladší syn – celé lidstvo v rajské zahradě a podruhé tehdy, když mu zemřel jeho prvorozený, starší syn na Golgotě. Ale proto, že u Boha není čas, Bůh vlastně pláče stále. Zároveň se však také nesmírně raduje, protože starší syn vstal zmrtvých, čímž umožnil, že se mladší syn vrátil.

My někdy bereme svá provinění tak nalehko – „Vždyť se nic strašného nestalo, je mi to líto a všechno zase bude v pořádku.“ Ale to není úplně pravda. Každé naše selhání láme Otci srdce. Viděl jsi někdy plakat svého otce nebo svou matku kvůli tobě, právě proto, že jsi provedl něco, co je hluboce zranilo? Bůh tak pláče pro tebe, když od něho odejdeš nebo jsi jen ‚zákonicky‘ nez zapojení srdce plníš takzvané náboženské povinnosti.

Bůh není necitlivá matematická bytost. On je Láska. A láska trpí, když je odmítaná, když není opětovaná. Jestli tato věta platí v lidské rovině, o co více v duchovní, kde je jisté, že Bůh tě nesmírně miluje. Bez ohledu na to, jaký jsi. A proto trpí, když mu svým hříchem říkáš, že on nic neví, že je starý a nerozumí dnešní době, že má názory z minulého století, že si svůj život zařídíš podle sebe... Ale Bůh tě stvořil! A kdo ví lépe, co je pre člověka nejlepší jak ne ten, kdo jej utvořil?

Víš, co Bůh dělá pokaždé, když někdo upřímně vzbudí lítost? S celým nebem se raduje! Ani si neumíme představit, jaká je to radost, tanec, zpěv, plesání.

Žij tak, aby jsi Otci už nikdy nelámal srdce. Žij tak, aby se Bůh s celým nebem mohl stále radovat. Amen.

„Ježíš dobře věděl, že Otec má zlomené srdce. Přišel proto, aby nás spasil; no přišel také proto, aby ‚uzdravil‘ Otcovo srdce. Když pochopíme, že v Kristu se dějí obě tyto věci, dokážeme lépe pochopit, jak velká láska nám v něm byla dána. Otci zlomila srdce ztráta jeho drahocených dětí. Poslal Ježíše, aby je smířil, ne proto, aby im vypočítával jejich hříchy. Ježíš nám zjevil Otcovo zlomené srdce a přinesl Otci uzdravení tím, že získal zpět jeho syny a dcery.“ (Neal Lozano: Otcovo srdce)

S laskavým svolením autora a žilinské diecéze http://dcza.sk

Překlad: Pavel Siuda

Pin It