Cvilín – V neděli 28. srpna proběhne na Cvilíně Pouť studentů. V 10.00 začne poutní mše sv., poté bude následovat krátká pobožnost ke cti ke cti sv. Josefa Kupertinského, který je patronem studentů, a posléze individuální uctění jeho ostatků.

Pouť ke cti sv. Josefa Kupertinského, patrona studentů, se bude na Cvilíně konat již podruhé. Po loňské premiéře, která se setkala ze strany študáků se solidní odezvou, se bratři minorité rozhodli v této praxi pokračovat a začátek nového školního roku, resp. konec prázdnin prožít spolu s mladými studujícími a jejich patronem, minoritou žijícím v 17. stol.

Sv. Josef Kupertinský se stal patronem studujících díky skupině posluchačů neapolské univerzity, kteří v 19. stol. navštěvovali minoritský kostel San Lorenzo Maggiore a našli v tomto prostém a zbožném řeholníkovi přímluvce za zdárné zvládnutí zkoušek. Sám světec skládal přitom koušky jen s velkými obtížemi. Jednoho francouzského kněze tato myšlenka zaujala a napsal jednoduchou novénu s prosbou úspěšně složit zkoušky, která se postupně rozšířila, stejně jako popularita sv. Josefa Kupertinského.

„Zvu opět všechny studenty, aby si udělali čas a na tu poutní mši dorazili,“ říká kustod cvilínského chrámu o. Josef Goryl OFMConv. „Je dobré vykročit do nového školního roku s Božím požehnáním a přímluvou svého patrona,“ pokračuje s tím, že výzva platí i pro vysokoškoláky, kteří svůj zimní semestr začínají sice až na konci září, resp. že svátek sv. Josefa Kupertinského připadá až na druhou půlku tohoto měsíce, nicméně rozhodnutí uspořádat tuto pouť poslední srpnovou neděli bylo dáno dvěma důvody: jednak v době svátku patrona studentů probíhá na Cvilíně hlavní pouť, jednak se pamatovalo i na středoškoláky. „Prostě si vysokoškoláci přijdou pro požehnání trochu dříve, ono stejně nezmizí,“ dodává.

 

Pin It