Vyšní Lhoty – První prázdninový den patří tradičně Diecézní pouti dětí s biskupem Lobkowiczem. Ani letos tomu nebylo jinak. Areál Kamenité u Vyšních Lhot se v pátek 1. 7. od rána začal plnit dětmi, pro které zde Katechetické a pedagogické centrum biskupství připravilo program zaměřený na ekologická témata podle encykliky „Laudato sii“ papeže Františka.

Za dětmi přijel také biskup František Václav Lobkowicz, který pronesl při mši svaté kázání. „Ptal se nás, kdo bych z nás chtěl být králem. Přihlásili se skoro všichni. Spojil to s nebeským královstvím a řekl nám, že každý z nás má své království, ve kterém může vládnout, království svého života,“ uvedla Veronika Lazecká z Opavy.

Po mši svaté čekal děti výstup lesní cestou na vrch hory Prašivá. Okolo dřevěného kostelíka sv. Antonína Paduánského bylo připraveno 25 stanovišť s úkoly zaměřenými právě na ochranu přírody. „Inspirovali jsme se sedmi tématy první kapitoly encykliky Laudato si´ papeže Františka. Úkoly na stanovištích mají děti motivovat k péči o vztahy, přírodu a o vztah k Bohu,“ uvedla vedoucí Katechetického a pedagogického centra Šárka Koflerová.

Do programu se katechetkám podařilo zapojit desítky dobrovolníků, včetně řeholních sester nebo lesníků z Biskupských lesů. Jedno ze stanovišť si vzala pod patronát katedra Biologie a ekologie Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. Studenti seznamovali děti s invazivními živočišnými a rostlinnými druhy, které se na naše území dostaly ze zahraničí. Současně dětem ukazovali ohrožené druhy rostlin, které se z české krajiny vytrácejí

Závěr pouti dětí patřil společné modlitbě a svátostnému požehnání, které udělil biskupský vikář pro pastoraci P. Vít Zatloukal. Děti se ještě zastavily u stánku se zmrzlinou a pak zamířily domů na prázdniny. Mají na sebe dávat pozor i při kontaktu s přírodou. „Pan biskup nám říkal, abychom dali na sebe pozor, aby nás nepíchla včela,“ vzpomněl si Kryštof Lazecký. Děti mají také hlídat rodiče, aby nejezdili příliš rychle a bezpečně dopravili své děti z prázdninových cest domů.

Pin It