„Milosrdní jako Otec“

Obdivuji proroka Izaiáše. Žil v bezútěšných časech, jeho národu hrozil zánik, ale on jásá, plesá, raduje se. Protože Hospodin mu zjevuje, co udělá. A prorok nečeká s radostí na den, kdy se ona zaslíbení vyplní, ale těší se, jakmile je slyší. Je to člověk hluboké a pevné víry. Ví, že když jeho Bůh něco řekne, tak je to totéž, jakoby se to už stalo. Není moci, která by Bohu mohla překazit jeho záměry. Ve stejné víře žije apoštol Pavel. Chlubí se křížem Pána Ježíše Krista; ví, že je nové stvoření. Tak proč by měl naříkat a truchlit, když patří Bohu, byť i v utrpení?

Izaiáš i Pavel jsou pro nás velikými vzory. Vnější okolnosti, situace ve světě nás nejednou vedou ke zklamání, někdy až k beznaději. My však věříme, že Bůh drží vše pevně ve svých rukou. Nemusíme to vidět, může se nám zdát, že se mu všechno hroutí, ale nepřestáváme věřit. A podle své víry jednat!

Všimni se Ježíše. Ani jeho situace nebyla nijak růžová. A přece – posílá učedníky po dvou všude, kam se chystal přijít. Ví, že všude jsou lidé, kteří se nutně potřebují setkat s ním. Nechce však tato setkání pořádat „násilně“, proto posílá před sebou posly. Tak lidsky řekneme, že mu měli připravit půdu, aby při svém příchodu měl snadnější práci. Ježíš to nemusel dělat takhle, ale velmi chtěl a stále chce, aby lidé měli účast, podíl na díle vykoupení. A učedníci ve víře, že opravdu mají moc, kterou jim Ježíš dal, jdou a dějí se velké věci. Jejich jména jsou zapsána v nebi.

Kde je zapsáno tvé jméno? Poslal či posílá Ježíš někam i tebe? Je Rok milosrdenství a určitě jsou kolem tebe ještě stále lidé, kteří ho  neprožívají, ba i takoví, co o něm stále ani nevědí. I ty můžeš zažít nadšení z toho, jak se budou dít velké věci, pokud si otevřeš srdce, překonáš (s mocí Ducha svatého) svůj strach a zábrany, a ukážeš jim cestu za Ježíšem, cestu k Tváři milosrdenství...

Bezútěšnost situace nám nikdy nesmí zabránit jít a hlásat Boží dílo: „Ježíš vpravdě vstal z mrtvých a žije! Můžeš s ním vytvořit vztah a žít s ním, podporován jeho mocí, kterou přemohl ďábla.“ Připrav si radostnou zvěst, kterou řekneš těm, kdo ještě nepřijali Milosrdenství do svého života. A pak jim ukaž, jak to mají dělat.

S laskavým svolením autora a žilinské diecéze http://dcza.sk

Překlad: P. Dr. Marcel Puvák

Pin It