Ostrava - Více než stovka lidí, společně s představiteli církví, sborů a křesťanských společenství, se poprvé sešla na Prokešově náměstí ke společné modlitbě za město Ostravu. Po úvodních chválách, které vedla schola z Přívozu, promluvil k lidem na náměstí kadet Armády spásy František Pekárek. 

Rozebíral biblický verš z Janova evangelia o vyslyšení modlitby při prosbách ve jménu Ježíše Krista. Vyzýval lidi ke spojení v modlitbě za aktuální potřeby našeho města, jako je třeba hrozba nezaměstnanosti v důsledku krachu OKD.

Kromě modliteb za probuzení, představitele města, rodiny, mladé lidi nebo lidi na okraji společnosti zaznělo i svědectví o obrácení skrze Boží lásku zprostředkovanou lidmi. Také byla mnohokrát pronesena výzva být solí a světlem tohoto světa.

Z politiků se modlitebního setkání zúčastnili poslanec za KDU-ČSL Ing. Petr Kudela, náměstek primátora Ing. Zbyněk Pražák, Ph.D., a místostarosta Ostravy-Jih RNDr. František Staněk, Ph.D.

Zbyněk Pražák také ke konci setkání přítomné pozdravil: „Kdyby někdo před revolucí řekl, že se tady bude v ekumenickém duchu modlit více jak stovka lidí za Ostravu, v lepším případě by skončil v psychiatrické léčebně. A vidíte, stalo se. Je více než symbolické, že se scházíme tady před radnicí. Před místem, kde se dělají významná rozhodnutí, na kterých závisí, kam bude Ostrava kráčet, jakým způsobem budou řešeny velice vážné problémy tohoto města, kterých je jako všude mnoho.“ Poděkoval za modlitbu, která je důležitá, aby se na radnici rozhodovalo o věcech správně a ku prospěchu zdejších lidí. A ještě dodal: „Myslím, že bychom mohli založit tradici a čas od času se tady scházet a požádat o požehnání, aby se nám v tomto městě žilo lépe.“

Přítomné také pozdravil jménem biskupa Františka Lobkowicze generální vikář Mons. Martin David: „Jsem rád za toto setkání před radnicí a společnou modlitbu, kterým končí týden Dnů víry, ve kterém jsme si připomněli dvacáté výročí založení ostravsko-opavské diecéze. Ukazujeme, že jako křesťané cítíme zodpovědnost za město, kde žijeme. Nadávat, že je vše špatně, je jednoduché. Těch nářků slyšíme kolem sebe mnoho, ale úkolem nás křesťanů není nadávat. My se umíme modlit. A to máme společně dělat, abychom město modlitbou a dobrým poctivým životem proměňovali,“ ukončil se závěrečným požehnáním setkání generální vikář.

Foto: P. Vít Zatloukal

Pin It