Ostrava – Českobudějovický světící biskup Mons. Pavel Posád předsedal mši svaté se svěcením olejů v ostravské katedrále Božského Spasitele. Na Zelený čtvrtek dopoledne se při Misse Chrismatis tradičně shromáždí okolo diecézního biskupa duchovní, kteří obnovují své kněžské sliby. Biskup Posád zastoupil v této roli nemocného biskupa Františka Václava Lobkowicze, který velikonoční svátky stráví v nemocnici.

Polovina lavic v katedrále byla vyhrazena kněžím, kterých do Ostravy dorazilo více než sto čtyřicet. Hosta z Českých Budějovic přivítal generální vikář Mons. Martin David, který bude místo biskupa Lobkowicze hlavním celebrantem bohoslužeb velikonočního třídenní i nedělní slavnosti Zmrtvýchvstání Páně.

Biskup Pavel Posád se ve své promluvě zaměřil na téma kněžské radosti, která vychází z kněžského svěcení. „Jsme pomazání olejem radosti, abychom tu radost rozdávali lidem. Radost nás promazává, proniká do našeho srdce,“ řekl biskup Posád, který dodal, že radost kněze je závislá na spojení s Božím lidem, který je schopen kněze chránit, střežit i obejmout ve chvíli smutku či apatie.

Téma radosti otec biskup Pavel Posád dál rozvíjel. Zaměřil se na „sestry“ kněžské radosti, kterými jsou chudoba a poslušnost. „Poslušnost je sestra kněžské radosti. Jsme sjednocení s Kristem, který je poslušný až k smrti a to k smrti na kříži. Buďme poslušní k službě jako Maria. Kde Boží lid něco potřebuje, tam má být kněz,“ dodal otec biskup.

Během bohoslužby oběti posvětil biskup Pavel Posád olej nemocných, který se používá při udílení svátosti nemocných. Na závěr mše svaté byl posvěcen oleje katechumenů, který se používá při křtech a olej křižmo, který je součástí obřadů kněžského svěcení a svátosti biřmování.

FOTO: Pavel Zuchnický

Snímky z Missy Chrismatis najdete ve fotogalerii v sekci publicita.

Pin It