Bílovec – Na Zelený čtvrtek „odlétají“ při večerní mši svaté zvony do Říma. Slavnostní zvuk zvonů a zvonků nahrazují dřevěné hrkačky a klapačky. Ve většině farností ťukání klapaček zazní jen při liturgii na Zelený čtvrtek a Velký pátek. Jsou však místa, kde lidé vyjdou s klapačkami a řehtačkami do ulic. Mezi ně patří již třetím rokem Bílovec.

Muži a děti z farnosti sv. Mikuláše v Bílovci vyjdou na Velký pátek (25. 3.) v 15.00 hodin na náměstí a projdou s hrkačkami centrem města. Na Bílou sobotu (26. 3.) vyjde průvod s hrkačkami v 10.00 hodin od kostela a zamíří na náměstí, kde bude zahrán příběh u ukřižování Ježíše Krista – pašije. Děti si mohou na hrkání do Bílovce přinést své vlastní hrkačky a řehtačky.

Tradice velikonočního hrkání na dřevěných hrkačkách se podařilo v Bílovci obnovit před dvěma lety. Inspirací pro místní farnost byla obdobná aktivita, kterou v Českých Budějovicích organizuje herec Víťa Marčík. V jihočeské metropoli vyráží na náměstí desítky dobrovolníků s hrkajícími trakaři.

„Velikonoční hrkání je stará tradice, která nahrazuje od čtvrtečního večera až do sobotního poledne zvony, které v té době v kostelích na celém světě nezvoní. Tradice velikonočního hrkání je víceméně záminka, možná i provokace, která má být základem k pouličnímu dění. Pouličnímu divadlu, které má symbolicky vyjádřit okamžiky, které se děly dávno, ale zároveň se neustále opakují,“ vysvětlují stránky Divadla Víti Marčíka.

S dřevěnými klapačkami vyjdou na Velký pátek a Bílou sobotu do ulic obce Hněvošice na Opavsku místní ministranti. Klepotáním chtějí nahradit zvuk kostelních zvonů vždy v 7.00 a 12.00 hodin.

Pin It