Ostrava – S nástupem mrazivých dnů navyšují ubytovací kapacitu charitní zařízení, která pomáhají lidem bez domova. Charita vyhlásila krizový režim, aby lidé žijící na ulici mohli pobýt v teple, dostali teplé jídlo a nápoje, případně i vhodné oblečení a obuv. V azylových domech přibývají přistýlky a noc lze přečkat také v denním centru Charitního Domu sv. Benedikta Labre v Ostravě-Vítkovicích.

„Služby pro lidi v sociální nouzi, vyloučené a lidi bez domova patří k našim prioritám, v zimním období to platí dvojnásob,“ říká Lukáš Curylo, ředitel Charity ČR. „Proto navyšujeme kapacitu nocleháren, abychom během mrazivých dní dokázali přijmout všechny osoby, které mají o tuto službu zájem.“

V Ostravě přidali čtyři přistýlky v rámci noclehárny, čímž zvýšili kapacitu z 26 na 30 míst. „V době velkých mrazů, jako je právě nyní, jsme přijali mimořádná opatření ‚na záchranu života‘. Poskytujeme nocleh v Nízkoprahovém denním centru v Lidické ulici, kde nocuje kolem 40-50 lidí,“ říká Jiří Linart, vedoucí ostravského Charitního domu sv. Františka.

„V rámci naší organizace provozují místní Charity celkem 22 azylových domů pro ženy a muže s kapacitou téměř 1400 míst,“ upřesňuje ředitel Charity ČR Lukáš Curylo. Azylové domy provozované Charitou nalezneme ve větších městech, jako je Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Olomouc, Ostrava, Plzeň, Praha a Ústí nad Labem, ale také například v Berouně, Brandýse nad Labem, Břeclavi, Chebu, Oseku u Duchcova, Otrokovicích, Třebíči či jihočeském Záblatí.

K dispozici má Charita také nízkoprahová denní centra, kterých provozuje 25 a také 38 šatníků. Ke službám sociální prevence patří také 43 charitních domů pro matky s dětmi v tísni.

Jak může veřejnost pomoci?

„Lidé pomáhají hodně, donesli mnoho potravin v rámci Národní potravinové sbírky, také část výtěžku Tříkrálové sbírky půjde na pomoc lidem bez domova. Lidé nám nosí použité oděvy také do charitního šatníku, ze kterého je rozdáváme potřebným,“ říká Jiří Linart, vedoucí Charitního domu sv. Františka v Ostravě.

Charita ČR má také sbírkový účet 44665522/0800 u ČS, variabilní symbol 902 - pomoc lidem bez domova.

Na snímku Charitní dům sv. Benedikta Labre na Lidické ulici v Ostravě-Vítkovicích, kde lze v mrazivých dnech také přečkat noc.

Pin It