Brno - Expozice Církevní turistika na veletrhu cestovního ruchu REGIONTOUR 2016 bude prezentovat poutní místa v České republice, kostely, kláštery a další církevní památky a zajímavosti církevní turistiky. V letošním roce dostanou návštěvníci navíc možnost dozvědět se více o životě na těchto místech. V rámci Roku Božího milosrdenství, který pro rok 2016 vyhlásil papež František, nabídne stánek návštěvníků rozhovor s duchovním či řeholníkem.

Řády byly prvními místy, která ve svých klášterech poskytovala zázemí a péči poutníkům a lidem na cestách, a také v současnosti pečují o mnohá poutní místa. Projekt Klášterní turistika představí sestry Neposkvrněného početí Panny Marie z Olomouce, které zde provozují kavárnu Õde. Součástí expozice Církevní turistiky bude také prezentace několika dalších spoluvystavovatelů.

Spoluvystavovatelé ze severní Moravy a Slezska představí vzácné dřevěné kostely Pobeskydí a další církevní zajímavosti a poutní místa ostravsko-opavské diecéze, jako jsou např. poutní kostel Panny Marie Pomocné „Mariahilf“ ve Zlatých Horách, bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku nebo poutní kostel Sedmibolestné Panny Marie na Cvilíně u Krnova. Prezentace bude věnována také pozoruhodným neogotickým cihlovým sakrálním stavbám architekta Josefa Seyfrieda, podle jehož plánů byl postaven např. kostel sv. Jana Křtitele v Sudicích nebo kostel sv. Bartoloměje v Kravařích.

V rámci zajímavostí představí Římskokatolické farnosti Kutná Hora a Kutná Hora-Sedlec své UNESCO památky v Kutné Hoře – chrám sv. Barbory a chrám sv. Jakuba; chybět nebude ani vzácná a unikátní památka UNESCO – katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci u Kutné Hory, která je spolu se světoznámou sedleckou kostnicí součástí bývalého cisterciáckého opatství v Sedlci, založeného již na počátku 12. století.

Prezentace Církevní turistiky se ale neomezí pouze na církevní památky, ale nabídneme opět také možnosti pobytů na farách a v klášterech, jak pro rekreaci, tak např. v rámci duchovní obnovy, a to napříč celou Českou republikou. Nabídka far a klášterů s možností pobytu se na stránkách www.cirkevnituristika.cz od loňského roku opět rozšířila.

S nadcházející turistickou sezónou se připravuje také nová verze internetové aplikace www.cirkevnituristika.cz, včetně plánovače tras a mobilní verze. Nabídka z oblasti poutních míst, ubytování a zajímavostí bude propojena a poskytne návštěvníkům komplexní přehled všech možností, které církevní památky nabízejí v daném místě a jeho okolí.

Pin It