Ostrava- Ostrava má po víkendu za sebou první zkušenost Dnů důvěry s komunitou bratří z Taizé. Centrem setkávání se od pátku 20. 11. do neděle 22. 11. stal kostel sv. Josefa u salesiánů Dona Boska. Oranžové pruhy plátna, ikony a plameny svíček a zejména oblíbené zpěvy z Taizé vytvořily stovkám účastníků atmosféru Chrámu smíření ve franouzském Taizé.

Program setkání tvořily společné modlitby, rozjímání nad textem písma ve skupinkách, workshopy nebo promítání filmu o zakladateli komunity Taizé bratru Rogerovi. Do Ostravy na Dny důvěry přijeli nejen mladí lidé z České republiky, ale také ze Slovenska, Polska, Ukrajiny a Litvy.

Ke společným modlitbám se mohl připojit kdokoliv. Ostravský "Chrám smíření" při sobotní večerní modlitbě zaplnili nejen účastníci Dnů důvěry, ale také řada těch, kteří mají osobní zkušenost ze setkání mládeže s komunitou Taizé. Společně se scholou Venimus s Frýdku-Místku zpívaly oblíbené kánony také děti, které se svými rodiči poprvé okusily atmosféru společné modlitby v duchu Taizé.

Mezi mládeží byl přítomen také biskup František Václav Lobkowicz, který při sobotní večerní modlitbě oslovil v přímém přenosu diváky televize Noe. "Zpívali jsme před chvíli Bonum est confidere Dominum - je dobré důvěřovat Pánu. Důvěřujme Pánu ve všech našich potížích, on je silnější než jakékoliv zlo, on je ten, který dává lásku," řekl biskup Lobkowicz.

Dny důvěry Taizé, ekumenické setkání mladých organizované ve spolupráci s komunitou Taizé, se už v České republice staly tradicí. Tato tradice byla zahájena v roce 2007 setkáním ve Zlíně, v roce 2009 se Dny důvěry konaly v Brně, o dva roky později v Olomouci a v roce 2013 v Praze. Letos bratři z Taizé se svými spolupracovníky v Ostravě pozvali mládež ve věku od 15–35 let do Ostravy.

Fotografie ze společné večerní modlitby v sobotu 21. 11. najdete v sekci Publicita.

Pin It