Opava - Vzpomínkovým večerem věnovaným otci Josefu Veselému a nazvaným „Stále o sobě víme, otče Josefe...“ uzavře Charita Opava celoroční pásmo akcí pro občany s názvem ROK 2015 S NEZISKOVKOU ROKU. Akce proběhne v neděli 22. listopadu v 19.30 v kapli Marianum, verše Josefa Veselého přednese Alfred Strejček.

 

Od úmrtí otce Josefa Veselého, kněze, vězně svědomí, básníka a v neposlední řadě spoluzakladatele Charity Opava, letos uplynulo již pět let. Své pozemské bytí ukončil ve věku osmdesáti let, krátce poté, co převzal z rukou prezidenta Václava Klause řád T. G. Masaryka III. třídy za zásluhy o rozvoj demokracie a lidská práva. Bývalý režim znemožnil otci Veselému teologická studia, byl dlouhodobě pronásledován a v roce 1961 byl zatčen za členství ve společenství Vladimíra Neuwirtha. Ve vykonstruovaném procesu byl téhož roku odsouzen na 13 let vězení. Ve valdické věznici jej biskup otec Korec tajně vysvětil na kněze. Propuštěn byl v roce 1965 a teprve v letech 1968–1970 mohl dokončit svá teologická studia.

Otec Josef Veselý byl řadu let opavským děkanem a samostatnou kapitolou jeho života byla účast a především pomoc při vzniku Charity Opava, které zůstává po celou následující dobu nablízku. Uznání si zaslouží také jeho básnická tvorba, za níž se mu dostalo i několika ocenění. S jeho verši vystoupí v programu herec a recitátor Alfred Strejček a zazpívá Chrámový sbor Opava a Pěvecký sbor Stěbořice pod vedením Karla Kostery.

Převzato z opavského farního zpravodaje Cesta.

Pin It