Brno – ČT 2 odvysílá v úterý 17. 11. ve 21.05 dokument s názvem Mrtvolu sprovoďte ze světa věnovaný umučenému faráři P. Josefu Toufarovi, konkrétně pátrání po jeho ostatcích, jejich genetickému výzkumu a exhumaci. Režisérem dokumentu připraveného Českou televizí Brno je Roman Vávra, jeho průvodcem je pak Miloš Doležal, autor knihy Jako bychom dnes zemřít měli.

Páter Josef Toufar byl v lednu 1950 obviněn Státní bezpečností ze zinscenování tzv. Číhošťského zázraku, při němž se během jeho kázání v adventu pohnul několikrát na oltáři kříž. Byl zatčen, převezen do Valdic a nesmírně tvrdě vyslýchán a mučen. Na následky nelidského zacházení 25. února 1950 zemřel v pražském státním sanatoriu. Pohřben byl v hromadném hrobě na hřbitově v Praze-Ďáblicích pod falešným jménem Josef Zouhal. Příbuzným byla jeho smrt oznámena až po čtyřech letech.

Po více než půlstoletí započaly snahy identifikovat jeho ostatky a důstojně je pohřbít v Číhošti, místě jeho posledního působení, kde si sám přál být pohřben. Ostatky byly z ďáblického hromadného hrobu vyzvednuty v listopadu roku 2014, podrobeny genetickému výzkumu, který potvrdil, že jde doopravdy o tělesné pozůstatky umučeného číhošťského kněze. V červenci letošního roku pak byla za účasti českých a moravských biskupů a tisíců věřících uloženy v kryptě číhošťského farního kostela.

„Dokument nabízí exkluzivní materiál z okamžiků exhumace, následného genetického a antropologického výzkumu ostatků a jejich pohřbení v Číhošti na Českomoravské vrchovině. V dokumentu hovoří pamětníci, přímí iniciátoři a účastníci exhumace i Toufarova rodina,“ píše se na stránkách ČT Brno, což na jiném místě doprovází komentář kreativního producenta ČT Patrika Diviše: „Měl jsem možnost být přítomen některým okamžikům odkrývání pravdy o osudu umučeného faráře Josefa Toufara a musím říct, že se jednalo o chvíle emociálně nesmírně silné a důležité.“

V úterý 17. 11. ve 21.05 se o tom budete moci přesvědčit sami v dokumentu nazvaném Mrtvolu sprovoďte ze světa.

O osudech P. Toufara byla složena dokonce i opera, která v podání umělců Národního divadla zazněla mj. i na newyorském Manhattanu, kde podle svědectví jejích tvůrců měla sice úspěch, nicméně diváci se zdráhali uvěřit v pravdivost tohoto příběhu.

Libor Rösner

Pin It