TydenPovolaniOstrava – „Svět bude takový a podle toho, kolik a jací budou kněží!“ Tato slova napsal francouzský kardinál Suhard ve svém pastýřském listě kněžím v roce 1949. Jeho myšlenku si vypůjčil v úvodním slově k letošnímu Týdnu modliteb za duchovní povolání (20. 4. – 26. 4. ) královehradecký světící biskup Josef Kajnek.

Příručka modliteb za duchovní povolání je dílem společenství biskupů, kněží a jejich spolupracovníků. Je vyjádřením poslušnosti naší víry k Ježíšově výzvě: „Proste Pána žně…“ Nikdo nás nemůže zbavit odpovědnosti za náš svět. Jsme si vědomi, že platí to, co napsal ve svém pastýřském listě kněžím v roce 1949 francouzský kardinál Suhard: „Svět bude takový a podle toho, kolik a jací budou kněží!“

Každé duchovní povolání, ať už ke kněžství nebo k zasvěcenému životu, je velký Boží dar nám všem. Je znamením Boží existence a velkým projevem Boží přízně. To, co si Pán Ježíš přeje, aby se člověk účastnil svou touhou a modlitbou na daru povolání, ukazuje, jak daleko jde se svou důvěrou k člověku. Nechceme tuto důvěru zklamat.

„Týden modliteb před nedělí Dobrého pastýře (4. velikonoční), je ozvěnou na evangelijní Ježíšovu výzvu „Proste a bude vám dáno…“, ale i na potřebu nových dělníků na úhoru naší evropské, duchovně vyprahlé civilizace. Bůh má větší starost o člověka, o jeho štěstí a naděje, než jsme to my schopni vyjádřit,“ píše dále biskup Josef Kajnek v předmluvě příručky plné modliteb, úryvků z Písma a proseb na jednotlivé dny modlitebního týdne.

Neděle Dobrého pastýře je současně 52. Světovým dnem modliteb za duchovní povolání.

K tomuto dni papež František napsal poselství. „Poslouchat a následovat hlas Krista Dobrého pastýře, nechávat se jím přitáhnout, vést a zasvětit mu svůj život tedy znamená, že umožníme Duchu Svatému, aby nás uvedl do misijní dynamiky a vzbudil v nás touhu a radostnou odvahu nabídnout a nasadit svůj život pro věc Nebeského království,“ napsal papež František.

Celý text poselství k 52. Světovému dni modliteb za duchovní povolání naleznete zde.

Příručku k Týdnu modliteb za duchovní povolání naleznete zde.

Plakátek ke stažení.

Pin It