prehlidka6Odry - Divadlo, recitace, vystoupení kapel, pěveckých sborů, lidového souboru, ale také jednu cirkusovou estrádu má za sebou první den přehlídky talentů v Odrách. 22. ročník Celostátní přehlídky zájmové umělecké činnosti pokračuje až do čtvrtku 19. 3. Poslední den přehlídky zavítá do Oder také biskup František Václav Lobkowicz.

Dělnický dům v Odrách ožil v úterý 17. 3. hned po ránu. Do přípravy akce se zapojili studenti a pedagogové Střední pedagogické školy a Střední zdravotnické školy svaté Anežky České. Mají službu v šatně, vaří kafe hostům, nabízejí drobné občerstvení nebo hlídají dveře do sálu. Vstoupit a vycházet se v průběhu programu smí jen tehdy, když diváci tleskají.

prehlidka1První se na jevišti ukáže Adéla Brázdová ze Základní školy sv. Voršily z Prahy, aby odrecitovala text Sestra Bára. Její spolužáci už už čekají na svůj výstup s dramatickým ztvárněním díla Luďka Rejchrta ze hry Podivuhodné království s názvem Salome. Před diváky i porotou se odehraje příběh z evangelia o okolnostech mučednické smrti Jana Křtitele. Nechybí ani sťata Janova hlava na zkrvaveném podnose. Pod bílým ubrusem se umně skrývá zbytek školáka, který v závěrečné písni otevře oči i pusu a zpívá s ostatními.

Zpěvem se představili také další vystupující. Školní sbor Kolibříci z Církevní základní školy sv. Ludmily z Hradce nad Moravicí si připravil pět písniček. Hned po nich na flétnu zahrála Klára Fišerová ze Základní umělecké školy Frýdek-Místek, kterou na klavír doprovodila Blažena Pyszková. Dopoledne se dál neslo na vlně vystupujících, kteří tančí, recitují, hrají pop music a zpívají.

Dopoledne mělo kromě dění v hlavním sále také paralelní program v salonku o patro výš. Pořadatelská škola každoročně zve na přehlídku umělce, který má během tří dnů výstavu svých děl. Letos padla volba na ilustrátorku dětských knížek Vlastu Švejdovou. Její dílka znají především děti, a to nejen z jednoho z vydání školního Slabikáře, ale také z desítek dětských pohádkových knih a pracovních sešitů s říkankami.

prehlidka4Na vernisáž byly pozvány děti z oderské mateřské školy Čtyřlístek. O hudební doprovod se postaral folklorní soubor z Církevní základní školy Veselí nad Moravou pod vedením Kateřiny Mičkové. Povídku Františka Nepila „Než začne ptáček hnízdit“ mistrně odrecitovala žačka téže školy Marie Havlíková. Na děti po vernisáži čekaly výtvarné dílny pod vedením studentek pedagogického oboru. Své obrázky pak ukázaly malířce Vlastě Švejdové, která malé kreslíře provedla svou výstavou. . Výtvarné dílny budou probíhat v rámci přehlídky až do čtvrtku 19. 3. pro děti z mateřských škol z Oder a ze Spálova. Na workshopy se chystají také oderští prvňáci.

Ve středu 18. 3. začíná v 18.00 hodin v kostele sv. Bartoloměje v Odrách koncert tří školních sborů, na kterém se představí schola Biskupského gymnázia Ostrava, sbor Holoubci a hrdličky ze Základní školy sv. Zdislavy v Kopřivnici a sbor AVE z Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži. Od 20.00 hodin večerní program již ve škole pokračuje besedou s katolickým knězem a psychoterapeutem P. Lukášem Engelmannem. Během druhého dne akce budou hosty přehlídky děti s mentálním postižením, které bude možné potkat také v jejich kavárně Mental Café.

Ve čtvrtek 19. 3. navštíví Odry ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz, který bude od 15.00 hodin sloužit pro účastníky přehlídky v kostele sv. Bartoloměje mši svatou. Třídenní maraton hudby, tance, divadla a uměleckého přednesu vyvrcholí společenským galavečerem, kde žáci a studenti divákům předvedou svá nejlepší vystoupení. Galaprogram začíná v Dělnickém domě v Odrách v 17.00 hodin. Do programu galavečera budou zařazena představení, která vybere z nejlepších vystoupení odborná porota.

FOTO: Pavel Siuda

Pin It