JablunkovKostelInterierJablunkov – Po půlroční přestávce se opět začnou sloužit bohoslužby v kostele Božího Těla v Jablunkově. Věřící, kteří přijdou na mši svatou, však svůj kostel nepoznají. Kompletní rekonstrukcí totiž během uplynulých měsíců prošel celý interiér včetně výzdoby presbytáře. Rozpočet projektu, který je z větší části hrazen z evropské dotace, přesáhl deset milionů korun. 

První mše svatá ve znovuotevřeném kostele se bude sloužit v sobotu 17. 10. od 18.00 hodin. Další bohoslužby budou v neděli v 7.10 (polsky), 9.00 (česky), 10.30 (polsky) a v 18.00 hodin (česky).

Lidé v kostele usednou do nových lavic a při pokleknutí pocítí příjemné teplo z podlahového topení. V zimním období se o vyhřívání prostoru kostela postarají nová tepelná čerpadla. Nová je také výmalba. Původní kresby postav českých světců a poutních míst nahradily nové vizuály podle vítězného návrhu výtvarníka Milivoje Husáka. Jeho tvorba se soustředila na oblouk oddělující presbytář od lodě kostela a na prostor za hlavním oltářem, jehož hlavním motivem je kříž.

Nové dřevěné lavice jsou instalovány také na obou balkonech, k nimž se lidé pohodlně dostanou po nových schodištích, které ústí přímo do kostela. Nebudou tak muset při udílení svatého přijímání během mše svaté vycházet z kostela ven a bočními vchody vcházet dovnitř, jak tomu bylo doposud. Nová dlažba kostela je zhotovena ze spišského travertinu a vračanského vápence a lavice jsou kopiemi těch, které lidem sloužili do uzavření kostela. O starší jablunkovské lavice se podělili farnosti Spálov a Lískovec.

Farníci se od Velikonoc, kdy byl kostel kvůli opravám uzavřen, scházeli ve všední dny k bohoslužbám v kapli starého kláštera sester Alžbětinek. V neděli se sloužilo u sester v kostele sv. Josefa. Mnohdy se věřící shromáždili přímo na dvoře kláštera. Zvýšený počet návštěvníků bohoslužeb v období uzavření jablunkovského kostela zaznamenaly také okolní obce, kam část věřících v neděli na mši dojížděla.

Farnost se na financování oprav podílí částkou 3,5 milionu korun. Na získání těchto prostředků farnost vypsala v termínu od 7. 6. 2015 do 31. 5. 2016 veřejnou finanční sbírku. K účelu sbírky byl zřízen zvláštní bankovní účet: 115-475460297/0100. Peníze lze vkládat na účet nebo do zapečetěných pokladniček rozmístěných na veřejných místech v Jablunkově. Dárce, který daruje obnos pro potřeby této sbírky, dostane na farním úřadě darovací smlouvu jako podklad k odpočtu na přiznání daní z příjmu.

Pin It