Ostrava – Na slavnost svaté Hedviky v pátek 16. 10 udělí ostravsko-opavský biskup 27 ocenění za zásluhy v diecézi. Oceňování proběhne v kostele sv. Václava v Ostravě na závěr mše svaté, která začíná v 17.00 hodin. Bohoslužbu i ceremoniál oceňování bude živě přenášet televize Noe.

Biskup František Václav Lobkowicz od roku 2011 u příležitosti slavnosti svaté Hedviky oceňuje ty, kteří se příkladným životem, svou obětavostí a ochotou zvláštním způsobem podílejí na životě diecéze. Nominace kandidátů vzešly z jednotlivých děkanátů. Mezi oceněnými jsou letos tři manželské páry a jeden duchovní.

Seznam oceněných v roce 2015:

Ing. Jan Baroš

ZA DLOUHOLETOU OBĚTAVOU SLUŽBU KOSTELNÍKA

Pan Jan Baroš celý svůj život prožil v hornické obci Doubrava na Karvinsku. Spolu s rozvojem i úpadkem těžby poznal i jako zastupitel měnící se tvář obce. Pro farnost je po mnoho let neocenitelným pomocníkem. Nezištně slouží jako kostelník, zúčastňuje se brigád při opravách a údržbě kostela i fary. Rád nabídne své životní zkušenosti ve prospěch farnosti i obce.

Bohumil Bayer

ZA DLOUHOLETOU SLUŽBU KOSTELNÍKA A PŘÍKLADNÝ KŘESŤANSKÝ ŽIVOT

Pan Bohumil se narodil před osmdesáti lety v Bernarticích nad Odrou. Od roku 1980 však bydlí se svou manželkou ve farnosti Kunín, kde se oba obětavě starají o místní kostel. Kostelnickou službu koná pan Bohumil již přes 18 let. A nejen to. Svou ochotnou pomoc nabízí také při opravách a údržbě. S manželkou vychovali čtyři dcery a těší se z mnoha vnoučat. Žijí poctivým křesťanským životem.

Leopold a Maria Bystroniowie

ZA PŘÍKLAD KŘESŤANSKÉHO ŽIVOTA A RODINY VE FARNOSTI

Pan Leopold oslaví v letošním roce 90 let života a spolu s manželkou Marií krásných šedesát čtyři let společného života. Ve farnosti Stonava jsou manželé známí svou angažovaností, zapojením do života církve a také dodržováním náboženských tradic. Patří k nim lidové pobožnosti a zvyky, ale i výchova k těmto tradicím v rodině. Oba již desetiletí vedou modlitbu svatého růžence a pro farnost pořídili také sochu Panny Marie. Pěknou tradicí je jejich každoroční pouť v září při výročí svatby, do baziliky k Panně Marii Frýdecké, aby poděkovali a poprosili o nové milosti. Pan Leopold, pokud zdraví dovolilo, plnil funkci kostelníka a pečoval o kostel. Celá jejich rodina žije příkladným křesťanským životem a zapojuje se aktivně do života farnosti. Pro farnost jsou příkladem věřící rodiny, oba vážení nejen ve farnosti, ale také mezi členy evangelického společenství.

Prof. Ing. Jindřich Cigánek, CSc.

ZA KŘESŤANSKOU ANGAŽOVANOST A PUBLIKAČNÍ ČINNOST PŘIBLIŽUJÍCÍ BIBLICKÉ POSELSTVÍ

Prof. Ing. Jindřich Cigánek, CSc. je český vysokoškolský pedagog, vědec a publicista. Je zakladatelem Fakulty stavební VŠB, Technické univerzity Ostrava a byl jejím prvním děkanem. Je také český křesťanský intelektuál, který přednášel a přednáší na českých i zahraničních vysokých školách. Vedle své vědecké činnosti se vždy snažil naplnit své křesťanské poslání a být nápomocen v šíření biblické radostné zvěsti. V době totality navštěvoval tajné semináře předního českého teologa prof. ThDr. Josefa Zvěřiny. Navštívil biblická místa ve Svaté zemi a své znalosti i lásku k Bibli zúročil ve svém díle Velké příběhy Bible. Srozumitelnou a poučnou formou v ní přibližuje čtenářům biblické příběhy a jejich dějinné souvislosti.

Jan a Anna Čechovi

ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY V DIECÉZI

V Charitě Frenštát pod Radhoštěm pracují manželé Čechovi od r. 2008, oba v terénní pečovatelské službě. Paní Anna později jako projektový manažer. Vynikají veselou povahou, ochotou i vysokým pracovním nasazením. V r. 2013 několik týdnů obětavě pomáhali nad rámec své pracovní doby často do pozdních nočních hodin při rozdělování pomoci obětem výbuchu plynu v činžovním domu. Svou činností přispěli k dobrému jménu Charity Frenštát pod Radhoštěm a jistě i k ocenění „Nejlepší nezisková organizace“ starostkou města.

Bc. Lucie Fábryová, DiS.

ZA OBĚTAVOU PRÁCI PRO CHARITU BOHUMÍN A PROFESIONÁLNÍ I LIDSKÝ PŘÍSTUP KE KLIENTŮM

V Charitě Bohumín pracuje paní Lucie od roku 2001. V prvních letech dělila svoji práci mezi klienty domu pokojného stáří a nově vzniklou občanskou poradnu. Ta se postupně pod jejím vedením stala vyhledávaným místem pomoci v různých tíživých situacích. Poradně se nyní věnuje již naplno. Pracuje vždy svědomitě i nad rámec svých povinností. Ke klientům přistupuje s vysokou mírou profesionality, ale zároveň s lidskostí a empatií. Ve svém volném čase slouží jako varhanice ve farnosti Dolní Lutyně.

Anežka Fišerová

ZA DLOUHOLETOU SLUŽBU VE FARNOSTI A PŘÍKLADNÝ ŽIVOT KŘESŤANSKÉ RODINY

Paní Anežka patří do farnosti Skalice u Frýdku-Místku a více než 20 let vede ve filiálním kostele svatého Václava v Bašce společenství Živého růžence, zpěv a modlitby. Ve farnosti se podílí na organizaci mnoha aktivit. Do života farnosti a církve se zapojuje její celá rodina. Manžel Alois, dcera a syn s rodinami. Dcera Jitka je řeholnicí. Sílu k službě i životu čerpají ze svátostí a pravidelné účasti na bohoslužbách.

Eva Glenzová

ZA OBĚTAVOU POMOC S ADMINISTRATIVOU, ANGAŽOVANOST VE FARNOSTI A PŘÍKLADNÝ KŘESŤANSKÝ ŽIVOT

Paní Eva je aktivní členkou své rodné farnosti Hať. Velmi brzy se zapojila do místní scholy a již dvacet šest let se stará a aktualizaci farních nástěnek. Přes dvě desítky let pomáhá také s administrativou ve farní kanceláři, ať už jde o matriky, ohlášky a vše potřebné. Její zásluhou byly také organizovány poutní zájezdy farnosti na nejrůznější poutní místa u nás i v zahraničí. Paní Eva vede příkladný křesťanský život, pravidelně přistupuje ke svátostem a je pohotová povzbudit ve víře i podat pomocnou ruku.

Milan Hajžuš

ZA DLOUHOLETOU OBĚTAVOU PÉČI O KOSTEL A OKOLÍ A PŘÍKLADNÝ ŽIVOT KŘESŤANSKÉ RODINY

Ve farnosti Ostrava-Mariánské Hory patří pan Milan Hajžuš k nejpoctivějším farníkům. Takřka denně se aktivně účastní mše svaté i modlitby svatého růžence. Je příkladný svou obětavostí zejména při úklidu, opravách a údržbě farního kostela, budovy fary a celého okolí. Již dlouhá léta pečuje o travnaté plochy nejen ve vlastnictví farnosti, ale i na pozemcích v těsném sousedství kostela, které jsou ve správě městského obvodu. Je zvyklý celý život poctivě fyzicky pracovat. Přes vlastní zdravotní potíže a čas, který věnuje péči o kostel a okolí, se láskyplně stará o svoji nemocnou manželku. Celá jeho rodina je aktivně zapojená do služby církve.

Petra Hořínková, DiS.

ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY OSTRAVA

Paní Petra Hořínková nastoupila do Charity Ostrava před jednadvaceti lety. Nejprve jako ošetřovatelka, později jako animátorka programů pro ohrožené děti. Po návratu ze své mateřské dovolené se nějaký čas věnovala rodičům s dětmi v Rodičovském centru Klubíčko. Nyní vykonává funkci sociální pracovnice ve startovacích bytech pro lidi bez domova, kde pomáhá klientům s návratem k samostatnému životu. Ve své službě uplatňuje svůj cit a talent pro ruční práce, do nichž zasvěcuje klienty a pomáhá tak nabýt zdravé sebevědomí z vlastní šikovnosti. V této funkci pracuje od roku 2008.

Vítězslava Juříčková

ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY V DIECÉZI

V Charitě Frenštát pod Radhoštěm pracuje paní Juříčková od roku 2005 jako vrchní sestra v terénní zdravotnické službě. Ráda pomáhá potřebným i předává své zkušenosti podřízeným. Navíc jako dobrovolnice již čtyři roky vede klub Anonymních alkoholiků, kde několik jeho členů nachází útočiště a vzájemnou podporu. Ve svém okolí je známá jako skromný člověk s otevřeným srdcem pro všechny. Vždy ráda vyslechne, poradí a pomůže.

Mgr. Jarmila Karlická

ZA ZÁSLUHY O ROZVOJ CHARITNÍHO DÍLA V DIECÉZI

Paní Jarmila Karlická nastoupila do Charity Frýdek-Místek před sedmnácti lety. Od počátku zastávala funkci vedoucí charitní a ošetřovatelské a pečovatelské služby. Po jejich rozdělení, vede dnes ošetřovatelskou službu. Svou práci vykonává s velkým nasazením a často musí operativně zasáhnout i v čase svého osobního volna. Své znalosti a praxi uplatňuje také jako vedoucí odborného kolegia a jako metodik zdravotně-sociálních služeb při Diecézní charitě ostravsko-opavské. Je cennou pomocí v rozvoji a zkvalitňování služeb charity v diecézi.

Zdeněk Kocián

ZA DLOUHOLETOU SLUŽBU VE FARNOSTI

Pan Zdeněk se narodil v roce 1943 ve Veřovicích. Spolu s manželkou vychovali tři děti a nyní se pomáhají starat o osm vnoučat. Pracoval jako automechanik. Po odchodu na odpočinek přijal roli kostelníka v kapli Panny Marie v Bordovicích, kde je také ministrantem a spolu s manželkou vede zpěv v kapli. Také vnoučata vede k ministrování. Ve farnosti je velmi aktivní i jako člen ekonomické rady. Obětavě se stará o opravy kaple včetně finančního zajištění. Každoročně organizuje Tříkrálovou sbírku. Do kaple a na nedělní bohoslužby do farního kostela vozí farnice, které by se tam jinak nedostaly. Je to obětavý člen farnosti.

P. Antonín Kolář

ZA DLOUHOLETOU KNĚŽSKOU SLUŽBU A PŘÍKLADNÝ KNĚŽSKÝ ŽIVOT

Otec Antonín kolář se narodil před pětasedmdesáti lety ve Zlíně. Na kněze byl vysvěcen Františkem kardinálem Tomáškem dne 25. 6. 1967 v Litoměřicích. Po vysvěcení byl rok kaplanem v Hranicích a pak šest let v Příboře. Od roku 1974 až do letošního května působil ve farnosti Hradec nad Moravicí, kdy byl nucen ze zdravotních důvodů svou službu ukončit. Ve farnosti Hradec nad Moravicí strávil tedy čtyřicet jedna let a několik let také exkurendo spravoval farnost Štáblovice. V současné době žije v Charitním domově v Boršicích, kde obětavě slouží klientům domova a řeholním sestrám. Otec Antonín je příkladem spolehlivého a poctivého služebníka.

Hana Komárková

ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY V DIECÉZI

V Charitě Opava pracuje paní Hana Komárková již 13 let jako zdravotní sestra. Stála u zrodu mobilní hospicové služby, své zkušenosti umí předávat mladším kolegyním. Pro klienty a jejich rodiny má vždy vlídné slovo, trpělivost a umění naslouchat. Velmi citlivě doprovází umírajícího člověka i jeho rodinu, dodává jim útěchu, sílu i energii. Paní Komárková je vdaná, má čtyři děti.

Mgr. Pavel Kozel

ZA DLOUHOLETOU OBĚTAVOU SLUŽBU VARHANÍKA, VELKÝ PŘÍNOS V OBLASTI KULTURY A LITURGIE VE FARNOSTI

Pavel Kozel pochází z Bohumína a už od dětství měl vřelý vztah k hudbě. Na klavír se učil u pana Vladimíra Včelného, na lidové konzervatoři vystudoval hru na varhany a na umělecko-pedagogické fakultě v Ostravě sólový zpěv. Jako varhaník začínal v Novém Bohumíně a od roku 1989 hraje pravidelně při bohoslužbách ve farnosti Hať. Svůj vztah k liturgii předává také svým dětem, které se aktivně zpěvem i hrou na hudební nástroje zapojují do doprovodu bohoslužeb, i ostatním žákům, které vyučuje zpěvu a hře na klavír. Pod jeho vedením vznikl ve farnosti sbor sv. Matouše a sv. Hedviky. Svým přístupem dovede předat členům radost ze zpěvu i nadšení pro stále kvalitnější výkony.

Jan Krišanda

ZA DLOUHOLETOU SLUŽBU KOSTELNÍKA, OBĚTAVOU PÉČI O KOSTEL a FARU

Již dlouhá desetiletí je pan Jan Krišanda neodmyslitelnou součástí farnosti Ostrava-Mariánské Hory. Jeho ochota pomáhat a jeho řemeslná zručnost je účinnou pomocí při údržbě a opravách kostela či fary. Přes zdravotní potíže, které si přinesl ze svého bývalého povolání, se ochotně zapojil do služby kostelníka a pokud síly stačí, slouží dodnes. Je skromné povahy, takže mnozí farníci ani nevědí, co vše pro farnost dělá. Kromě toho je obětavým manželem, tátou a dědečkem a také schopným chalupářem.

Pavol Lukša

ZA OBĚTAVOU POMOC PŘI OPRAVÁCH KOSTELŮ, veškerou podporu a podíl na životě farnosti

Pan Pavol Lukša pochází z Turzovky, ale rodina se brzy přestěhovala do Čeladné. S Čeladnou je spjat zejména jako starosta. Je známo, že pan Pavol Lukša je člověk politicky angažovaný, ale také se ochotně podílí na životě farnosti. Pomoc ve farnosti je pro něj jistou relaxací po náročných úkolech svého úřadu. Je to obětavý, přímý a pracovitý člověk. Ve službě a pomoci druhým nehledí na čas ani námahu. Snaží se pomoci tam, kde je to právě potřeba, i když musí svou práci odložit. Víra a modlitba mu pomáhá zvládat obtížné situace svého povolání. Pro své blízké a pro celé farní společenství je velkou oporou. Veškerou práci pro farnost dělá nezištně a dobrovolně. V současné době je to jeho podíl na opravách farního kostela sv. Jana Nepomuckého a dřevěného kostelíka svatých Prokopa a Barbory v Kunčicích pod Ondřejníkem. Pan Pavol Lukša žije ve šťastném křesťanském manželství a spolu se ženou dobře vychovali tři děti.

Petr Matěj

ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY OSTRAVA

Již dvacet let pracuje v Charitě Ostrava pan Petr Matěj. Nejprve se jako vedoucí noclehárny věnoval lidem bez domova. Pomáhal jim morálně, duchovně i v řešení praktických problémů. Od r. 2012 vede Charitní dům sv. Václava pro seniory. Pan Matěj je díky své praxi, životnímu nadhledu a smyslu pro humor přirozenou autoritou pro své podřízené i klienty. Dokáže spojovat lidi, a to třeba i sportem - trénoval fotbalový tým azylového domu při turnajích Samaritán Open. Jeho životní heslo je „Bůh vidí i to, co je skryté“.

Lucie Matýsková

ZA DLOUHOLETOU A OBĚTAVOU ČINNOST VE FARNOSTI

Paní Lucie pochází z křesťanské zemědělské rodiny. Od útlého věku věrně a oddaně slouží ve filiální kapli v Darkovičkách. Má velký podíl na výstavbě nové kaple, pro kterou sháněla peníze i dělníky. Výčet jejich aktivit je opravdu bohatý: dlouhé roky zdobí kostel, pomáhá s přípravou i průběhem liturgie, vede v kapli modlitby, navštěvuje nemocné a aktivně zajišťuje společné akce v kapli či v rámci společenství. Pro aktivity farnosti propůjčuje ochotně svou zahradu, kterou sama pro tyto účely udržuje. Paní Lucie slaví letos 80 let.

Antonín Najser

za obětavou službu kostelníka a příkladný křesťanský život

Ve Slavkově u Opavy se pan Antonín Najser narodil a také vyrůstal. Spolu s manželkou Marií vychovávali v křesťanské víře svých šest dětí. Zemědělský původ a pevná víra byly panu Antonínovi za doby komunismu pramenem mnoha ústrků. Od obtížného hledání zaměstnání, po ústrky ve škole za přihlášky dětí do náboženství i obtíže s jejich přihláškami na střední školy. Obtíže měl v té době i se zařizováním křesťanského pohřbu svého otce a dcery Anny. Ale ve své víře nezahořkl, naopak. Ve spolupráci se salesiány, zejména s P. Václavem Filipcem, pořádali ve svém domě tajné přednášky. Od roku 1987 rodina Najsrových zastávala kostelnickou službu. Když pan Najser odešel v r. 1998 do důchodu, převzal tuto službu zcela na sebe. V panu Antonínovi má farnost věrného pomocníka a příkladného svědka víry.

Pavla Paskudová

ZA DLOUHOLETOU OBĚTAVOU SLUŽBU VE FARNOSTI A PŘÍKLADNÝ KŘESŤANSKÝ ŽIVOT

Paní Pavla je rodačkou z Darkovic, ale provdala se do Hati. Od dětství se zapojuje do liturgického života církve a vede k tomu celou svou rodinu. Její zásluhou je farní kostel sv. Matouše stále krásně vyzdobený. Kromě dalších aktivit kolem kostela a fary pomáhá obětavě kněžím hlučínského děkanátu s vedením administrativy farností. Pro svou ochotu a obětavost, pro příkladný křesťanský život se paní Pavla těší ve farnosti dobré pověsti.

Jan Plaček

ZA DLOUHOLETOU OBĚTAVOU SLUŽBU KOSTELNÍKA

Před rokem oslavil pan Jan Plaček v Hlučíně své šedesáté narozeniny. Vyrostl prakticky bez maminky a celou jeho rodinu vychovával dědeček. Ten také sloužil kostelu a mladý Jan už jako chlapec pomáhal. Nejdříve s ministrováním, pak i kostelnickou službou. Tu vykonává prakticky od svých 16 let a slouží vedle svého zaměstnání až dodnes. Je to velmi obětavý a klidný člověk, který není moc vidět, ale za to jeho služba ano. Kromě přípravy liturgie jsou to i drobné opravy a údržba. Na pana Plačka je ve farnosti vždy spolehnutí.

Lenka Roháčková

ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY OPAVA

Skoro devatenáct let pracuje paní Lenka Roháčková v Charitě Opava jako zdravotní sestra v terénní ošetřovatelské službě a v mobilním hospici. Vyniká lidským přístupem ke klientům, často pracuje nad rámec svých pracovních povinností. V mobilním hospici doprovází klienty v posledních chvílích jejich životní cesty, zprostředkovává pro ně duchovní službu. Také pro jejich rodiny je velkou oporou v těchto těžkých chvílích. Ne nadarmo ji mnoho pečujících rodin nazvalo „andělem“.

Bohumil a Anežka Šujanovi

ZA OBĚTAVOU SLUŽBU VE FARNOSTI A PŘÍKLADNÝ ŽIVOT KŘESŤANSKÉ RODINY

Společná pouť manželů Bohumila a Anežky Šujanových začala před padesáti devíti lety. Stejně dlouho bydlí v Razové, kde se prakticky stejnou dobu starají o farní kostel sv. Michaela Archanděla a jeho okolí. Starali se o úklid, květinovou výzdobu. Paní Anežka zpívala v chrámovém sboru i při různých církevních příležitostech – svatby, pohřby. Pan Bohumil se věnoval údržbě kostela, ale také zajišťoval farní poutě na různá místa v Čechách i na Moravě. Za svou víru a zbožnost zakusili za komunistického režimu mnoho ústrků. Ale vytrvali a dodnes se přes pokročilý věk aktivně zapojují do dění ve farnosti. Dnes se těší ze šestnácti vnoučat a pěti pravnoučat. Svým okolím jsou vnímáni jako příkladná křesťanská rodina.

Milan Valouch

ZA DLOUHOLETOU A OBĚTAVOU ČINNOST VE FARNOSTI, POMOC PŘI OPRAVÁCH A PŘÍKLADNÝ KŘESŤANSKÝ ŽIVOT

Pan Milan Valouch je z farnosti Kobeřice, kde se již několik desetiletí obětavě stará o veškerou údržbu a opravy kostela i fary. Co nezvládá sám, zajistí zorganizováním brigádníků. Ochotně pomáhá, kde je zapotřebí, třeba i ženám s výzdobou a úklidem kostela. Je příkladným křesťanem a svou víru předával také svým třem dětem. V letošním roce slaví sedmdesát let života.

Zdenka Vavrošová

ZA OBĚTAVOU A DLOUHOLETOU SLUŽBU VE FARNOSTI

Paní Zdenka Vavrošová patří do farnosti Ostrava-Polanka. Je zakládající a dosud platnou členkou kostelního sboru. Je známá svou úctou k Panně Marii. Ve farnosti vede mariánské večeřadlo a modlitbu svatého růžence přede mší svatou. Její starostí je květinová výzdoba a organizace úklidu kostela. Paní Zdenka je vdaná, s manželem vychovali 4 děti.

Pin It