Vatikán - Papež František se synodálních diskusí účastní každý den. V úterý 6. 10. nečekaně požádal o vystoupení, se kterým se původně nepočítalo. Jak informoval tiskový mluvčí Svatého stolce o. F. Lombardi, papež v něm zdůraznil, že katolické učení o manželství nebylo během loňské mimořádné synody zpochybněno a nadále zůstává v platnosti. V jeho vystoupení rovněž zaznělo, že obsah synody nelze omezovat jen na otázku přístupu rozvedených a znovu sezdaných katolíků k Eucharistii.

Účastníci řádné biskupské synody pokračovali ve čtvrtek 8. 10. prací v jazykových skupinách. Z rozhovorů, které mnozí z nich poskytli Vatikánskému rozhlasu, vyplývá, že se skutečně diskutuje o širokém spektru otázek. Mezi nimi např. o nutnosti hlubší přípravy na vstup do manželství, jak uvedl brazilský kardinál Odilo Scherer: „Lehkost, s jakou se dnes lze rozvést, vyprazdňuje řeči o nerozlučitelnosti manželství. To samé platí pro tvrzení o manželské věrnosti, když je dnes módní vést více paralelních vztahů. V některých zemích to zákon podporuje natolik, že vlastně stojíme před legalizovanou polygamií! Proto potřebujeme nové formy, jak zvýšit vnímavost a pozornost vůči rodinným hodnotám natolik, aby si jich lidé opětovně a doslova vážili“.

Sicilský kardinál Francesco Montenegro, do jehož diecéze patří mj. i ostrov Lampedusa, poukázal zase na otázku uprchlíků: “Migrace se úzce pojí k otázkám rodiny, protože mnoho rodin se při ní rozpadá. Církev by zde měla pomoci. Zatím se snažíme o zajištění střechy nad hlavou a potravu. Přitom by bylo velmi důležité dohledat ostatní členy rodiny, aby se mohli vrátit ke společnému životu.“

O problémech rodin ve své zemi se zmínil biskup Rafael Nyrabuekye z Guineje: “Největším problémem jsou rozvody. Rozvedených katolíků je stále více a specifickým problémem jsou pak smíšená manželství. Nejenom mezi dvěma křesťany různých vyznání, ale také mezi muslimy a katolíky. Zpravidla se muslimský muž žení s katolickou manželkou, přičemž si častokrát přibere ještě vedlejší ženu. Katolická žena s tím samozřejmě nesouhlasí a rozvádí se. Je zde tedy zapotřebí opravdu solidní přípravy.“

Přehled zpráv připravuje z dostupných zpravodajských zdrojů "Radio Vatikán" a "Svet kresťanstva" Stanislav Dostál z Centra pro rodinu a sociální péči.

Pin It