BezrucChata5 1Lysá Hora - Sedmatřicet let od požáru Bezručovy chaty na Lysé Hoře, se podařilo Klubu českých turistů útulnou chatu s restaurací obnovit. Chatu a malou kapličku v areálu novostavby požehnal v sobotu 5. 9. biskup František Václav Lobkowicz. Slavnostní příležitost a prohlídku novostavby si nenechaly ujít stovky příznivců horské turistiky.

BezrucChata5 4Znovuotevření chaty se zúčsatnili regionální politici, představitelé turistických organizací, zástupci stavebních firem, sponzoři a především dobrovolníci, kteří více než tři roky s výstavbou chaty pomáhali. Novostavba nabízí čtrnáct lůžek v šesti pokojích, moderní jídelnu, kuchyň a formanku přezdívanou Knajpa. Nové zázemí pro občerstvení turistů svým vzhledem připomíná oblíbené občerstvení Šantán, které léta nahrazovalo vyhořelou chatu.

Biskup Lobkowicz při žehnání kapličky zavzpomínal na svá studijní léta v rakouském Innsbrucku, kde často chodíval na hory, jejichž vrcholky zdobí kříže. Popřál všem, aby výstupem na hory získávali nadhled nad každodenními starostmi života a zastavením u kaple si dopřáli také pohled do vlastního nitra.

Náklady na obnovu Bezručovy chaty přesáhly částku 30 milionů korun. Vnější tvar chaty je do značné míry replikou původní Chaty KČST. Toto řešení podporoval Svaz architektů, protože návrh architekta Ing. Františka Knoblocha je považován za nejúspěšnější pokus o moderní českou horskou chatu.

Další snímky naleznete ve fotogalerii.

 

Pin It