Lysá Hora - Klub českých turistů otevírá v sobotu dne 5. 9. novou Bezručovu turistickou chatu na Lysé hoře. Děje se tak třicet sedm let poté, co původní Chata KČST (později přejmenovaná na Bezručovu chatu) vyhořela. Slavnostní akt, ke kterému jsou pozváni někteří poslanci a senátoři, řada krajských politiků, primátorů a starostů obcí, stejně jako řada představitelů s KČT spolupracujících turistických klubů a zástupců stavebních firem, hlavní sponzoři výstavby chaty i stovky dobrovolníků, kteří s výstavbou chaty pomáhali, začíná na Lysé hoře v 11.00 hodin. Chatu a kapli, která je její součástí, požehná biskup František Václav Lobkowicz.

Při této příležitosti chceme zveřejnit následující skutečnosti:

1.      Historie výstavby původní chaty

  • 1880 na Lysé hoře postavena první malá útulna
  • 1895 postavil BeskidenVerein první chatu nazvanou Erzherzog Albrecht - Schutzhaus
  • 1919 chata přejmenována na Schlesier - Haus (Slezský dům)
  • 1933 k ní tentýž klub přistavěl dependanci Kamenný dům
  • Ve snaze zakotvit také českou turistiku na vrcholu hory odhalil Klub československých turistů (KČST) 1.10.1933 základní kámen nové české chaty.
  • 16.6.1935 byla nová chata pod názvem Chata KČST otevřena
  • Po válce byla chata vrácena klubu, avšak po zrušení klubu v roce 1948 přešla pod státní instituce a byla přejmenována na Bezručovu chatu (Chata KČST, respektive KČT, se již jmenovat nemohla).
  • 1972 vyhořel Slezský dům
  • 11.3.1978 vyhořela Bezručova chata

1.      Novodobá historie budování chaty

  • Od okamžiku znovuobnovení KČT začal klub usilovat o zpětné získání pozemku a o stavbu nové chaty. To první se během čtyř let podařilo, to druhé trvalo téměř dvě desetiletí. Muselabýt nejprve zpracována Urbanistická studie vrcholu Lysé hory (rok 2000), potom projektová dokumentace pro územní rozhodnutí (rok 2002), k tomu si CHKO vyžádalo zpracování tzv. Biologického hodnocení (trvalo 12 měsíců v letech 2003 až 2004) a po vyhlášení programu Natura 2000 musela být ještě zpracována studie EIA (2008). 
  • 28.10.2004 byl odhalen symbolický základní kámen nové chaty
  • 2011 schváleno územní rozhodnutí a stavební povolení
  • 16. 7. 2012 zahájena stavba, trvající déle než 3 roky
  • 5.9.2015 bude nová Bezručova chata slavnostně otevřena

2.      Stručný technický popis

  • Vnější tvar chaty je do značné míry replikou původní Chaty KČST. Toto řešení podporoval Svaz architektů, protože návrh architekta Ing. Františka Knoblocha je považován za nejúspěšnější pokus o moderní českou horskou chatu. Pro chatu byla v projektu EIA schválena poměrně malá ubytovací kapacita, to je 14 lůžek v 6 pokojích. Má však velkou moderní jídelnu, moderní kuchyň a formanku (přezdívanou Knajpa), svým provedením trochu připomínající dnešní občerstvení Šantán (zřízeno v objektu maštalí a chlívků, patřícím k původní Chatě KČST, který neshořel).
  • Chata má vlastní zdroj pitné vody a kromě toho je připojena k vodnímu zdroji Českých Radiokomunikací, který napájí ostatní objekty na vrcholu. Kromě veliké nádrže na pitnou vodu má ještě menší nádrž na vodu dešťovou (užitkovou, ze střech). V chatě je tedy dvojí rozvod vody, užitková voda slouží ve všech WC.
  • Vytápění chaty je řešeno tepelným čerpadlem, fungujícím na základě pěti hlubinných vrtů. Celá chata je energeticky řešená jako pasivní objekt. Má dokonalou izolaci pláště, všechny okna mají trojité zasklení termálním sklem. V chatě jsou na výstupu vzduchu odsátého ve společenských místností a kuchyně instalovány výměníky tepla, které předávají teplo nasávanému vzduchu. Chata byla již celou zimu 2014/2015 vytápěna tímto systémem. Ten bezchybně obstál i při nejnižší naměřené vnější teplotě – 17 °C.Na zábradlí terasy před chatou budou umístěny fotovoltaické články na krytí části spotřeby elektrické energie pro tepelné čerpadlo.
  • Chodba v prvním patře budovy, která nemá přímé osvětlení z oken, je osvětlena světlovody ze střechy.

3.      Poloha chaty

  • Chata je umístěna východně od vrcholového pylonu na Lysé hoře o cca 10 metrů níže, to je ve výšce 1313 m n. m. Ze dvou teras umístěných před hlavní fasádou chaty a pohledově vyčnívajících nad svahy spadajícími k přehradní nádrži Šance na řece Ostravici je nádherný výhled na velikou část Beskyd a za nimi na slovenská pohoří. Při průměrné viditelnosti jsou vidět Slovenské Beskydy s Velkou Račou, Malá Fartra s Kriváněm a Rozsutcem, Martinské hole. Při lepší viditelnosti pak za nimi Velká Fatra a Babiagora a při dokonalé viditelnosti i Západní a Vysoké Tatry. Chata je dostupná pěšky a na lyžích, jinak po neveřejné komunikaci s poplatkem a s potřebným povolením k vjezdu. V létě na vrchol v omezené míře jezdí ekologický autobus.

4.      Nadšení budovatelů chaty

  • O snaze KČT postavit znovu Bezručovu chatu jsme veřejnost informovali již od roku 1993. V roce 1994 jsme založili Nadaci Lysá hora, která si předsevzala opravit na Lysé hoře turistické cesty a jejich značení a připravovat na místě spáleniště staré chaty nové staveniště. V průběhu dalších sedmi až osmi let se takto udělalo hodně prací, ale stavět se nezačalo, protože chyběla potřebná povolení, potřebné studie a tak podobně. Kromě toho KČT v letech 1995 až 1997 jako svoji hlavní tehdejší stavbu postavil novou turistickou chatu v Prášilech. A jako cíl pro další období určil rekonstrukci a rozšíření historické Jiráskovy chaty na Dobrošově (kulturní památky - arch. Jurkovič). Při slavnostním otevírání Jiráskovy chaty jsem jako tehdejší předseda KČT slíbil, že se za dalších 5 let sejdeme všichni na vrcholu Lysé hory a tam otevřeme Bezručovu chatu. Pět let uplynulo a my jsme nejen nezačali stavět ani tehdy, příslušná povolení jsme dostali až v letech 2011 až 2012 a stavěli jsme v letech 2012 až 2015.
  • Mnozí očekávali, že díky tak dlouhému odkladu se vytratí elán místních i snaha vedení KČT o znovupostavení Bezručovy chaty. Ukázal se však pravý opak. Turisté nejenom z klubu, i ale z širokého okolí, dokonce i turisté ze vzdálenějších míst naší země se nepřestávali ptát, kdy chatu postavíme, a stále více slibovali, že nám s chatou chtějí pomoci. V období let 2000 až 2012 nám přislíbil pomoc Moravskoslezský kraj ústy svých tří po sobě jdoucích hejtmanů (Tošenovský, Palas, Novák). Mezitím jsme dali zpracovat projekt nové chaty. Předběžná výše nákladů na stavbu v hodnotě 56 mil. Kč nás vrátila zase kousek zpět. Po velkých debatách jsme sami zpracovali nový hrubý rozpočet a vyšlo nám, že bychom chatu měli dokázat postavit za 30 až 34 mil. Kč.
  • To byla v situace, ve které jsme v roce 2012 vstupovali do realizace stavby. Vyhlásili jsme veřejnou sbírku a po jejím ukončení další veřejnou sbírku. Obě sbírky do dnešního dne vynesly 5,8 mil. Kč. Již za výsledek té první sbírky jsme obdrželi 1. cenu v soutěži „Máme vybráno“ v roce 2015 (soutěž vyhlásil Institut pro památky a kulturu ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Národním památkovým ústavem). V průběhu sbírky jsme vyhlásili výzvy k zakoupení palety cihel v hodnotě 3 700,- Kč, zakoupení oken v hodnotě 8 000,- až 55 000,- Kč, dveří v hodnotě 2 000,- až 20 000,- Kč, stolů a židlí. Všechny tyto potřebné stavební a zařizovací části dárci koupili. Nakonec zaplatili i zařízení tří ze šesti pokojů. Firmy, které jsme bedlivě vybírali, když viděly naše úsilí, zájem veřejnosti a všeobecnou podporu okolí, nám provedly celou řadu prací laciněji, a přitom v dokonalé kvalitě. Řadu prací, a to nejen pomocných, vykonávaly desítky nadšených brigádníků. Brigády se konaly prakticky každý víkend v průběhu uplynulých čtyř let. Podpořilo nás celkem 52 obcí z Moravskoslezského kraje a zejména z okolí Lysé hory a Beskyd. Začínalo to velkými městy jako Ostravou, Havířovem, Frýdkem Místkem, a končilo to a malými vesnicemi. Poprvé v Česku se tak stalo, že obce "pod horou" pomohly s vybudováním hřebenového, respektive vrcholového zařízení. Tento způsob, který je například v Rakousku obvyklý, je u nás zatím zcela ojedinělý.
  • KČT již čtvrtý rok pořádá akci „Vystup na svůj vrchol“ v různých částech republiky, při které turistický pochod končí na vrcholu nebo přechází přes vrchol, kde účastníci přispívají minimálně desetikorunou na stavbu Bezručovy chaty. Jen tímto způsobem se získaly další sta tisíce. Dnes již víme, že stavbu nejen dokončíme, ale že se vejdeme do odhadnutého limitního rozpočtu. Že tedy bude celkem stát o něco méně, než 34 mil. Kč.
  • Nakonec pak to nejdůležitější: všichni tito lidé mají dnes radost z toho, jak se výstavba chaty daří, a že k jejímu vybudování mohli sami přispět svými silami, svými službami, svojí prací a svými penězi. Chodí se již čtvrtým rokem s velkou intenzitou na vrchol dívat, pozorují, jak stavba přibývá, a dnes si již i prohlížejí hotové interiéry chaty. A všichni z toho mají radost!
  • Tato akce, respektive stavba, se stane příkladem toho, že ve skutečné vyspělé občanské společnosti mohou občané některé věci zásadně sami ovlivnit, vybudovat pro společnost potřebná zařízení, ušetřit tím náklady, a ještě z toho mít pocit společného štěstí.

5.      Edukační projekt pro děti a mládež

 

  • Kromě běžných služeb turistické chaty, jako je občerstvení, přístřeší v případě nepohody i přenocování bude provoz chaty zaměřen i na výchovu a vzdělávání dětí a mládeže v rámci edukačního projektu“Dostaňme děti do přírody od PC a TV“. Tento projekt bude v chatě realizován v dokonale vybaveném informačním centru. Setkal se s velkým zájmem učitelů a ředitelů základních škol, kteří již měli možnost v letošním roce informační centrum navštívit. Projekt předpokládá, že skupiny dětí a mládeže se budou při výstupu na Lysou horu bezprostředně nebo prostřednictvím informačních tabulí seznamovat s okolní přírodou, absolvováním výstupu zlepší svoji fyzickou kondici a získají správnou sebedůvěru a posléze v informačním centru vyhodnotí své zkušenosti a shlédnou filmy o ochraně přírody. Projekt obdržel záštitu ministra školství mládeže a tělovýchovy, ministra životního prostředí a ministra zdravotnictví.
Pin It