trojmeziHrčava – Nejvýchodnější bod České republiky na hranici se Slovenskem a Polskem láká celoročně k návštěvě turisty ze všech tří zemí. Trojmezí – Trójstyk – Trojmedzí se stalo však také místem setkávání tří blízkých národů na společné pouti. Nejinak tomu bude i letos. V sobotu 23. 8. dorazí před desátou hodinou na místo poutníci společně se svými biskupy a kněžími.

Z České republiky se k hranici vydají poutníci v 9.00 hodin od dřevěného kostelíka sv. Cyrila a Metoděje na Hrčavě. V jejich čele půjde biskupský vikář pro pastoraci povolání Mons. Adam Rucki, který pochází z nedalekého Bukovce. Poláci se k Trojmezí vydají od kostela v Jaworzynce-Trzycatku. Sraz mají v 9.00 hodin. Slovenští poutníci mají vycházejí od kostela sv. Petra a Pavla v Čiernom-Vyšný Koniec již v 8.30 hodin. Společně s věřícími své diecéze putuje žilinský biskup Mons. Tomáš Gális, z jehož iniciativy se akce před šesti lety uskutečnila poprvé.

Mše svatá začíná v 10.00 hodin. Společná pouť v místě dotyku hranic tří zemí má nejen sbližovat národy během bohoslužby, ale také umožnit poznat kulturu sousedů. Po skončení mše svaté na pódiu vystoupí různé folklórní soubory. Na české straně hranice bude připraveno občerstvení s možností ochutnání hrčavského piva.

Pin It