OstravaPrivozOstrava – V den slavnosti Nanebevzetí Panny Marie v pátek 15. 8. oslaví farnost Ostrava-Přívoz dvacet let od příchodu prvních řeholníků z řádu paulínů do Ostravy. Součástí oslav bude v přívozském kostele Neposkvrněného početí Panny Marie děkovná mše svatá, která začíná v 17.00 hodin.

Paulíni působí jako duchovní pastýři ve farnosti Ostrava-Přívoz od roku 1994, a tvoří tak jedinou komunitu paulínů v České republice. Hlavním sídlem řádu je klášter Jasná Hora v Čenstochové. V celém Polsku má řád dvacet klášterů. S působením řeholníků se můžeme setkat v celkem šestnácti zemích světa. Kláštery mají v Evropě, Spojených státech, Austrálii, ale také v Jižní Africe a Kamerunu.

ErbPauliniŘád svatého Pavla Prvního Poustevníka (Ordo Sancti Pauli Primi Eremitae), jehož členové se nazývají též paulíni, je římskokatolický žebravý řád založený ve 13. století v Uhrách. Své jméno přijal po sv. Pavlu z Théb, který žil ve 3. století a patří k prvním poustevníkům.

Charakteristickým znakem řádu je bílý hábit. Heslo řádu zní „Solus cum Deo solo“ („Být sám jen s Bohem“). Náplní činnosti řádu je rozjímání a pastorace. Je pro něj charakteristická úcta k Panně Marii a v jeho správě je mnoho mariánských poutních míst.

Pin It