Olejnik100Velká Bystřice – Nápěvy žalmů a mešní ordinárium jsou nejznámějšími díly kněze a hudebního skladatele Mons. Josefa Olejníka. Melodie užívané při liturgii komponoval také při svém působení v Andělské Hoře u Bruntálu. 100 let od jeho narození připomene v sobotu 28. 6. festival duchovních písní ve Velké Bystřici, kde desítky let vedl místní chrámových sbor.

Místem, kde zazní díla Mons Josefa Olejníka, bude kostel stětí sv. Jana Křtitele ve Velké Bystřici. Program začíná v 15.30 hodin festivalovými vystoupeními pěti chrámových sborů. V 17.30 bude sloužena mše svatá k Duchu svatému a festivalové odpoledne zakončí v 19.00 hodin beseda s promítáním a vzpomínkou na P. Olejníka.

nadožité 100. narozeniny si připomenou také v Andělské Hoře. "V Andělské Hoře za jeho život a působení v našich farnostech poděkujeme při mši sv. v neděli 6. července v 10.00 hodin, kterou bude sloužit generální vikář olomoucké arcidiecéze Mons. Josef Nuzík (rodák ze Strání). Mši sv. svým zpěvem doprovodí pěvecký sbor z Velké Bystřici," informoval místní duchovní správce P. Marek Žukowski.

Mons. Doc. Magr. Josef Olejník se narodil 1. 7. 1914 v Květné u Uherského Hradiště. Vystudoval Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži a CMTF v Olomouci. Po kněžském svěcení, které získal 5. 7. 1938. Dále studoval na Papežském institutu posvátné hudby.

Po devítiměsíční službě u československých jednotek v Anglii a návratu do vlasti působil ve farní správě a na teologických fakultách. Za komunistického režimu byl často překládán a měl potíže se získáváním státního souhlasu. V letech 1968 až 1975 působil na teologické fakultě v Olomouci a Litoměřicích. V roce 1975 mu bylo zakázáno pedagogické působení, ke kterému se později ale vrátil.

Po celý život skládal liturgickou hudbu. Od roku 1973 až do své smrti vedl smíšený chrámový sbor ve Velké Bystřici. Roku 1990 se stal docentem liturgického zpěvu na olomoucké teologické fakultě a vypomáhal ve farnosti Moravičany. Zemřel 11. 7. 2009 ve Šternberku. Pohřben je ve Strání u Uherského Hradiště.

Plakát k festivalu ke stažení zde.

Pin It