KrmelinKrmelín – V těsném sousedství obřích betonových plastik stojí na Krmelínském kopci nová dominanta. Místní farníci se rozhodli vršek nedaleko své obce označit velkým dřevěným křížem. Kříž v sobotu 7. 6. požehnal biskup František Václav Lobkowicz.

Usadit nad obcí kříž nebylo vůbec jednoduché. Ve středu 4. 6. si krmelínští farníci vyzkoušeli, co znamenají Ježíšova slova - vezmi svůj kříž a následuj mě. Dřevěný kříž byl skutečně těžký. Tíhu 350 kg na svých bedrech neslo pětadvacet chlapů včetně farního vikáře P. Petra Eliáše. Od kostela sv. Jana a Pavla to měli dobré dva kilometry. S usazením břemena do kovové patice jim na místě pomohl bagr.

Požehnání kříže bylo v sobotu 7. 6. odpoledne příležitostí ke krátké pěší pouti. Procesí v čele s biskupem Lobkowiczem, místním duchovním správce P. Janem Czudkem a ministranty doprovodili farníci i členové dětské scholy a kostelního sboru. Po modlitbě a požehnání kříže byli všichni účastníci pozvání k posezení s občerstvením.

Krmelínský kopec je nejvyšším bodem v katastru obce s nadmořskou výškou 332 m. Lokalita byla v minulosti vybrána k vybudování vodárny a Vodárenská se jmenuje i ulice, která k místu vede. Vrch s křížem nabízí výhledy na Ostravu a Beskydy.

Fotogalerie zachycuje vynesení kříže na Krmelínský kopec i slavnostní požehnání.

Pin It