Diecéze – Novým farářem ve Frýdlantu nad Ostravicí se od března 2024 stává P. Jan Mazur. V nové farnosti ho v neděli 10. března představil biskupský vikář pro pastoraci P. Daniel Vícha. V této souvislosti přinášíme vyjádření k pastorační situaci ve farnostech, ze kterých P. Mazur odchází.

tf9777

Ilustrační foto: Martin Šabo / Člověk a Víra

Již v lednu tohoto roku biskupství avizovalo, že hledání nového faráře pro Frýdlant nad Ostravicí je prioritou „příštích týdnů“. Farnost od ledna dočasně spravoval biskupský vikář pro pastoraci, vzdělávání a evangelizaci P. Daniel Vícha, ale biskupství již od počátku deklarovalo, že se jedná pouze o dočasné řešení. Z toho důvodu biskup Martin přistoupil k personální změně v diecézi mimo obvyklý prázdninový termín. Novým farářem ve Frýdlantu nad Ostravicí se proto již k 10. březnu stává P. Jan Mazur, kterého biskup Martin uvolnil ze služby ve farnostech Bohušov, Osoblaha, Hrozová, Jindřichov, Petrovice a Janov v krnovském děkanátu. „V prvé řadě bych chtěl poděkovat otci Janu Mazurovi za jedenáct let trpělivé pastorační a misijní práce,“ vyzdvihuje biskup Martin.

Biskup Martin David tyto farnosti v neděli 10. března navštívil a slavil s místními věřícími bohoslužby v Bohušově a Janově. Představil jim tam provizorní řešení správy farností.

Novým správcem farností pro období do 30. června se stává trvalý jáhen Marcel Jedelský z blízkých Slezských Rudoltic. Je ustanoven tzv. administrátorem in materialibus – to znamená, že je za farnosti zodpovědný po stránce materiální. Co se týče bohoslužeb, bude jáhen Jedelský spolupracovat s P. Marcelem Puvákem, který je rovněž do 30. června ustanoven tzv. administrátorem in spiritualibus. Do farností na Osoblažsku a Jindřichovsku bude dojíždět z kláštera boromejek ve Městě Albrechticích, kde žije a kde je od podzimu 2022 ustanoven jako kaplan řeholní komunity.

P. Marcel Puvák se do ostravsko-opavské diecéze vrátil z Itálie, kde prošel tříletým formačním a terapeutickým pobytem v ústraní, který mu byl nařízen biskupem jako součást pokání za morální provinění proti závazku celibátu. Po události z roku 2019 začala P. Puváka vyšetřovat polská prokuratura a zároveň bylo neprodleně zahájeno církevní šetření. V obou případech byl závěr takový, že nedošlo ke spáchání trestného činu. Žádným šetřením nebylo prokázáno, že by se Marcel Puvák dopustil zneužití nezletilé, hendikepované nebo dospělé osoby. Vyšetřováním bylo také vyvráceno podezření z úmyslu nepřípustného kontaktu s nezletilou osobou. I s ohledem na způsobené pohoršení mu ale biskup vymezil podmínky pro pastorační působení. V roce 2022 tedy P. Puvák získal zpět povolení sloužit veřejné mše svaté, které vykonává kromě svěřeného kláštera příležitostně také jako výpomoc v okolních farnostech. P. Puvákovi nadále zůstává zákaz působení v médiích.

Výše popsaná provizorní situace v severní části krnovského děkanátu potrvá do konce června – tedy do doby, kdy pravidelně dochází k významnějším personálním změnám v diecézi.

Pin It