Ostrava – V sobotu 2. března se v kostele sv. Jana Nepomuckého ve Staré Bělé uskuteční pohřební mše svatá, při které se rozloučíme s bývalým ředitelem Biskupského gymnázia v Ostravě Zdeňkem Ruttou.

Zdeněk Rutta patřil k lidem, kteří stáli u samotných základů Biskupského gymnázia v Ostravě. Takto na jeho přínos zavzpomínal v roce 2015 biskup František Václav Lobkowicz: „V Mariánských Horách za mnou v roce 1990 přišel pozdější ředitel gymnázia Zdeněk Rutta s tím, že by bylo potřeba založit církevní školu. Nedokázal jsem si to vůbec představit. Kde vezmeme budovu a hlavně kantory, kteří desítky let museli deklarovat, že se vyrovnali s náboženskou otázkou? Ukázalo se, že se s ní někteří nevyrovnali a církevní školství začalo růst,“ uvedl tehdy biskup Lobkowicz. Zdeněk Rutta se pak stal dlouholetým pedagogem Biskupského gymnázia a v určitém období také jeho ředitelem.

Poslední rozloučení se Zdeňkem Ruttou se uskuteční při mši svaté v sobotu 2. března od 13 hodin ve farním kostele v Ostravě-Staré Bělé.

rutta parte

Pin It