Diecéze – Z Bílé Vody je to do Třebnice vzdušnou čarou ani ne 100 km, z Hrčavy 235. Ať už to je ale z našich farností jakkoli daleko, pozvání vydat se za sv. Hedvikou se týká všech. Společně můžeme 9. března svěřit Bohu naše farnosti i celé diecézní společenství.

Pouť sv.Hedviky

Proč putujeme do Třebnice?

Třebnice je jedno z nejstarších poutních míst v Polsku. Již od vrcholného středověku tam mířili lidé, kteří měli v úctě sv. Hedviku Slezskou. Rodačka z Bavorska se do Slezska přivdala a právě v Třebnici nechala založit první ženský klášter na polském území. Tehdy v něm žily cisterciačky. V letošním roce uplyne 850 let od narození sv. Hedviky. Toto výročí si připomeneme diecézní poutí. Není to poprvé, již v roce 2017 si naše diecéze přímo v Třebnici u hrobu sv. Hedviky připomněla výročí její kanonizace.

Co tam poutníky čeká?

Především to bude společná mše svatá v 10.30, kterou bude sloužit biskup Martin David. Dalším společným bodem programu je adorace a svátostné požehnání u Hedvičina hrobu, která začne ve 14 hodin. V mezičase bude příležitost občerstvit se ve městě, případně přímo v klášterním areálu. Sestry boromejky v něm totiž od léta 2020 provozují Kavárnu sv. Hedviky (adresa Bochenka 30). V nabídce jsou kromě teplých nápojů včetně tzv. Kávy sv. Hedviky také dezerty podle klášterních receptů. Zároveň bude možnost prohlídky baziliky s průvodcem.

Jak poutní areál sv. Hedviky vypadá?

Pokud jste zatím v Třebnici nebyli, můžete si na internetu najít virtuální prohlídku poutního areálu. Na webu: www.swietajadwigaslaska.pl se můžete pomyslně projít bazilikou, kaplí sv. Hedviky, románskou kryptou i lapidáriem. Na webu pro poutníky najdete také text litanií a dalších modliteb spojených se sv. Hedvikou. Každé úterý v 18 hodin se na webu také můžete připojit k modlitbě vysílané přímo z Třebnice.

Dá se něco stihnout po cestě?

Cestou z Třebnice se dá krátce zastavit např. na podvečerní procházku Vratislaví. Kdo bude cestovat po dálnici A4, může volit raději prohlídku Opole nebo Hory sv. Anny (Góra sw. Anny). Je ale třeba počítat s tím, že z Třebnice se bude vyjíždět nejdřív po 15. hodině. Kdo se z Třebnice vydá po cestách nižších tříd, může zavítat třeba do Nisy nebo sanktuária sv. Rity v Głębinowě u Niského jezera.

Jen 10 km od Třebnice pak najdeme menší poutní místo v obci Łozina. Tam se nachází kostel Nanebevzetí Panny Marie se zázračným obrazem Panny Marie Bolestné, Uzdravení nemocných. Ten byl původně součástí kostela v obci Tuligłówy na dnešní západní Ukrajině. Tamní Poláci po druhé světové válce osidlovali Dolní Slezsko a vzali si s sebou i tento milostný obraz.

Bude společná doprava?

To záleží hlavně na farnostech, příp. děkanátech. Biskupství ostravsko-opavské zajistí autobus, který vyjede v 5:00 z Frýdku-Místku (ul. Politických obětí) a druhou zastávku bude v 5:30 u Biskupství ostravsko-opavského na ostravském Kostelním náměstí. Přihlašování najdete ZDE. S případnými otázkami k pouti i společné dopravě se můžete obracet na biskupského vikáře P. Daniela Víchu (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.). Cena za společnou dopravu činí 600 Kč na osobu.

Vlastní autobusy do Třebnice na svých webových stránkách avizují např. děkanáty Místek a Frýdek nebo farnosti Jablunkov, Krnov, Opava (konkatedrála), Ostrava-Zábřeh spolu se Starou Bělou nebo Jablunkov.

Článek vyšel v únorovém čísle časopisu OKNO.

 

Pin It