Ostrava – Plamínek Betlémského světla symbolizuje naději. Ve středu 20. prosince s lucernami obcházela různé ostravské instituce skupinka skautů pod vedením předsedkyně Okresní rady Junáka Hany Mamčařové. A cestu si jako každoročně našli také na Biskupství ostravsko-opavské, kde je s připravenou svíčkou čekal biskup Martin.

betlemske2

Snímek Mons. Jan Czudek

„Složení skupinky se mění. Loni s námi šli třeba skauti z Klimkovic, tentokrát jsem pozvala také zástupce svinovského střediska Strážci,“ zmínila při setkání Hana Mamčařová. Strážce potkala letos v létě tragédie. Na louce poblíž Dědova na Broumovsku – tedy tradičním tábořišti – jim vyhořelo veškeré uskladněné a zazimované vybavení pro příští tábory.

Skauti proto žádají o pomoc na portálu DONIO. Svůj příběh tam uvádějí takto:

„Na louce nedaleko Dědova na Broumovsku, kde od roku 1985 každé prázdniny se železnou pravidelností vyrůstal stanový tábor, nyní najdete jen černou skvrnu spálené země. Zuhelnatělé zbytky trámů a stanových podsad už skauti uklidili. Vlastními silami vybudovaná a po léta udržovaná kuchyň s jídelnou byla kompletně rekonstruována v roce 2015 – trámy ještě nestačily stářím ztmavnout a už nejsou… Je to pro nás výzva k novému začátku. Vybudujeme tábor znovu, nemůžeme přece jen tak opustit milované místo, které se pro mnohé z nás stalo téměř druhým domovem. Máme spoustu ochotných rukou… co nám chybí, jsou peníze. Při splácení půjčky na nedávnou rekonstrukci klubovny je pro nás velmi obtížné zajistit vlastními silami všechny potřebné finance na obnovu vybavení. Proto sbírka s prosbou o pomoc…“

Pin It