Frýdlant nad Ostravicí – Intenzivní víkend prožila farnost Frýdlant nad Ostravicí. Nejprve se v sobotu 4. listopadu sešla spolu s biskupem Martinem k oslavě žehnání oltáře v bývalém klášteře boromejek. Jen o pár hodin později pak ve farním kostele a městském kulturním centru oslavilo společenství Vstaň a choď.

nz72433 1

Vzácný svatostánek se do kaple vrátil bezmála po čtyřiceti letech. Foto: Roman Polách / Člověk a Víra

Slavnost žehnání oltáře propojila klienty domova pro seniory s farníky a dalšími návštěvníky bohoslužby. Kdo se totiž nevešel do kaple Neposkvrněného Početí Panny Marie, ten mohl mši svatou sledovat na obrazovkách v domovní jídelně nebo na chodbě. Tam všude bylo plno. V předních lavicích seděly také zástupkyně kongregace, která dobré dílo ve Frýdlantě vybudovala – sestry boromejky. Příběh kaple i nálezu vzácného svatostánku si můžete přečíst zde.

Všechny přivítal frýdlantský farář P. Lukáš Engelmann. „Sestry boromejky odsud byly vytlačeny. Děkujeme Bohu, že se podařilo kapli obnovit.“ Známky devastace jsou v kapli dosud patrné na stěnách. Za komunismu totiž do kaple zavedli kouřovod a zdobnou výmalbu tak zcela zanesly saze. Navzdory pečlivým brigádám se interiér zatím původního lesku nedočkal a čeká na druhou fázi rekonstrukce.

„Pro mě osobně je tato kaple dvojím symbolem. To dobré a Boží se stále dere na povrch navzdory všem protivenstvím. To je první věc. Druhá je ta, že jsme v domově pro seniory. A staří lidé jsou někdy tlačeni na okraj, protože nejsou produktivní. My v církvi je dáváme zpátky do středu. Oni mají smysl sami o sobě. Děkuji všem obyvatelům domova za jejich modlitby,“ řekl P. Engelmann s tím, že bývalý klášter díky kapli a modlitbám svých současných obyvatel neztratil svůj spirituální rozměr.

Biskup Martin při mši svaté požehnal nový oltář. V promluvě zmínil, že i příběh bývalého kláštera svědčí o velké spolupráci mezi Bohem a lidmi. „Bůh s nám počítá. Vše, co jsme dostali, máme pro druhé – abychom s Bohem spolupracovali na spáse světa,“ zdůraznil biskup a ocitoval brazilskou píseň, kterou si v poslední době rád pouští.

Jenom Bůh může dát víru, ale ty o ni můžeš svědčit.

Jenom Bůh může dát naději, ale ty ji můžeš vlévat druhým.

Jenom Bůh může dát lásku, ale ty můžeš učit milovat.

Jenom Bůh může dát pokoj, ale ty můžeš rozsévat jednotu.

Jenom Bůh může dát sílu, ale ty ji můžeš ukázat druhým.

Jenom Bůh je světlo, ale ty můžeš dát zazářit tomuto světlu v lidských očích.

Jenom Bůh je život, ale ty můžeš v druhých vzkřísit touhu žít.

Jenom Bůh může dělat to, co se zdá nemožné, ale ty můžeš dělat, co je možné.

Jenom Bůh si může vystačit sám, ale raději spoléhá na tebe.

nz61131

Foto: Roman Polách / Člověk a Víra

Odpoledne se ve frýdlantském farním kostele sešlo společenství Vstaň a choď a jeho přátelé, kteří slavili 10. výročí tohoto jedinečného uskupení. I slavnostní podvečer naplnil motto Vstaň a choď, které zve ke stavění mostů mezi lidmi nezávisle na různých viditelných i neviditelných postiženích. Po mši svaté, kterou sloužil P. Lukáš Engelmann nastala druhá fáze oslavy v podobě benefičního koncertu. Na pódium v sálu městského kulturního centra přišla zpěvačka a herečka Hana Fialová s dalšími muzikanty. „Už po první písni se ozval úžasný aplaus,“ ohlíží se s vděčností Milan Svojanovský, který s manželkou Lenkou společenství koordinuje. Před beneficí se ozývaly skeptické hlasy, že se společenství nepodaří velký frýdlantský sál zaplnit. Nakonec ale v hledišti mnoho volných míst nezůstalo.

„Snažili jsme se nestavět na první místo peníze ani auto, na které se snažíme vybrat prostředky. Modlili jsme se jen, ať Bůh koná a staví mosty,“ podotýká. A zdá se, že se to povedlo. Na koncert totiž dorazili jak příznivci Vstaň a choď, tak fanoušci hudby a vzniklo tak unikátní publikum, které spolu pokračovalo na vernisáž fotografií spolku Člověk a Víra. Fotogalerie z koncertu je ZDE.

První odhady výtěžku koncertu se pohybují nad 80 tisíci Kč. „Jsme nadšení ze spolupráce s kulturním centrem ve Frýdlantu, které nám slíbilo stoprocentní výnos z prodeje lístků,“ děkuje Milan Svojanovský městu Frýdlant nad Ostravicí a také všem dárcům. Na platformě DONIO se na nové auto pro přepravu na společná setkání „chodících i jezdících“ členů společenství vybralo na 140 tisíc Kč. Celkově by ale Vstaň a choď potřebovalo do konce roku sehnat milion Kč. Více o sbírce v tomto článku.

V neděli 5. listopadu pak farnost po mši svaté zasadila lípu bl. Metoděje Dominika Trčky – rodáka z města. Celá fotogalerie je ZDE.

202311mse fnodsc06002

Foto: Veronika Bužková / Člověk a Víra

Pin It