Ostrava – Nejpřísnější opatření k šíření koronavirové nákazy se postupně uvolňují. Od pondělí 11. května je možné celebrovat mši svatou pro 100 účastníků. Nadále však platí vládou nařízená hygienická opatření, která je nutné dodržovat. Nabízíme je v uceleném přehledu.


desinfekce


S účinností ode dne 11. května 2020 od 00.00 hod. platí pro účast na bohoslužbě, aby byla dodržována následující pravidla:

− bohoslužby se v stejný čas účastní nejvýše 100 osob,

− v bohoslužebném prostoru (kostele, sboru apod.) účastníci bohoslužby dodržují minimální rozestupy dva metry mezi sebou, s výjimkou členů domácnosti,

− účastníci bohoslužby si před vstupem do bohoslužebného prostoru povinně dezinfikují ruce,

− účastníci bohoslužby nosí ochranný prostředek dýchacích cest (nos, ústa), který brání šíření kapének, vyjma okamžiku přijetí Eucharistie/Večeře Páně,

− v rámci bohoslužby se vynechá pozdravení pokoje a žehnání se svěcenou vodou a obdobné obřady,

− duchovní si dezinfikuje ruce alespoň před začátkem bohoslužby, před podáváním Eucharistie/Večeře Páně a po něm,

− délka bohoslužby se při zachování liturgických předpisů zbytečně neprodlužuje,

− bohoslužebný prostor je po bohoslužbě řádně vyvětrán a jsou dezinfikovány kontaktní plochy (kliky, lavice apod.),

− je omezen přístup věřících do dalších míst v kostele/sboru mimo hlavní bohoslužebný prostor;

stejná pravidla se použijí i pro svatby a křty; kostely/sbory mimo bohoslužeb zůstávají otevřené pro osobní modlitbu a individuální duchovní péči.

Celebrant, ministranti ani kostelník se do počtu 100 lidí nepočítá. Nikdo nemá pravidla zpřísňovat

Kardinál Dominik Duka vládní usnesení doplnil o své vyjádření, kde připomenul, že se mezi účastníky započítají ti, kteří vykonávají povolání: celebrující, asistující, kostelník, zvoník, apod. „Toto rozhodnutí o nezapočítávání se hlavních vedoucích bohoslužby platí od 12. března 2020, jak sdělil od počátku prof. Roma Prymula,“ uvedl kardinál Duka, který zdůraznil, že vládní usnesení ze 30. dubna podepsané premiérem vlády Ing. Andrejem Babišem, zavazuje všechny veřejné bohoslužby tak, že není v síle nikoho dalšího, aby tato pravidla zpřísňoval a měnil.

Zdroj: USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 30. dubna 2020 č. 490 o přijetí krizového opatření V návaznosti na usnesení vlády č. 194 ze dne 12. března 2020, kterým vláda v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vyhlásila pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru /označovaný jako SARS CoV-2/ na území České republiky nouzový stav a ve smyslu § 5 písm. a) až e) a § 6 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů, pro řešení vzniklé krizové situace, rozhodla o přijetí krizových opatření, tímto ve smyslu ustanovení § 5 písm. c) a e) a § 6 odst. 1 písm. b) krizového zákona.

Ilustrační foto: Pavel Siuda

Prohlášení kardinála Dominika Duky z 30. 4. 2020

Usnesení Vlády ČR z 30. 4. 2020.

Pin It