Ostrava - Aktuální vydání diecézního zpravodaje OKNO s datem 4/2020 vyšlo 1. dubna a bylo rozesláno do farností a k odběratelům. Vytištěné časopisy tedy čekají na farách nebo v kostelích na své čtenáře. Současný nouzový stav nás však vybízí k hledání nových možností, jak se ke čtenářům dostat. Využíváme internetovou publikační platformu Issuu.com a nabízíme čtenářům možnost dubnové vydání časopisu prolistovat přímo doma na obrazovkách počítače. 

Odkaz na aktuální vydání OKNA naleznete zde. Po rozkliknutí máte možnost zobrazit časopis na celou obrazuvku pokynem "Fullscreen" - naleznete jej v pravém dolním rohu na pod pod obrázkem. 

Co v novém zpravodaji najdete? Nad tématem současné koronavirové krize, která ovlivnila nejen život celé planety, ale také církve, jsme se zamysleli v rozhovorech s pomocným biskupem Martinem Davidem. Téma jsme nakousli také v rozhovoru s biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem, který současně vzpomíná na své biskupské začátky. V březnu totiž oslavil 30 let od svého jmenování pomocným biskupem pražským. 

O tom, jak prožívají týdny v karanténě bohoslovci a dallší obyvatele papežské koleje Nepomucenum v Římě, nám prozradil rektor P. Roman Czudek, který je rovněž autorem úvodníku. 

Nouzový stav a koronavirus ovlivnili také obsah dalších stran. Charita informuje o tom, jak v této situaci pomáhá, jednotlivá pastorační centra rovněž žijí v čase, kdy není možné organizovat žádné hromadné akce a podobně jsou na tom i školy. Vše musí fungovat on-line. Jak se s aktuální krizí perou farnosti a kněží? O tom si přečtete na dvoustraně věnované již desítky let popisu jednotlivých farností. 

Přestože se nám obrátil život naruby, nemůžeme zapomínat na to, co se stalo v minulosti. Letos v dubnu si připomínáme 75 let od osvobození koncentračního tábora Dachau, kde bylo uvězněno více než 3000 kněží. Den osvobození 29. duben je v katolické církvi připomínán jako den památky na umučené kněze kdekoliv na světě. 

V časopise si také přečtete o objevení ostatků sv. Hedviky v polské Třebnici nebo nalezení Utopie Thomase Mora v archivu farnosti Šenov u Nového Jičína. Osobnost víry je tentokrát salesián P. Josef Novosad SDB. 

Celý časopis si můžete prolistovat na tomto odkazu. 

 

Pin It