Hukvaldy - Až na hukvaldský hrad se vypravili v sobotu 12. října skupinky ministrantů, kteří se zúčastnili 20. diecézní ministrantské pouti. Organizátoři se při přípravě programu inspirovali starobylou oborou a jejím bronzovým maskotem. „Ve stopách lišky Bystroušky“ se okolo tří set padesáti ministrantů dostalo až do areálu hradu, kde společně s biskupy Františkem a Martinem prožili mši svatou.

Dopoledne patřilo plnění úkolů na pěti stanovištích. Jedno se nacházelo ještě mimo areál obory v kostele sv. Maxmiliána. Zde dával místecký jáhen Michal Krenželok jednotlivým skupinkám kvízové otázky a také je nechal seřadit liturgický průvod. Přičemž jednotlivé jeho části byly popsány na malých papírových lístcích.

Další stanoviště se inspirovalo hudbou. Mladší chlapci měli za úkol poznávat zvukové ukázky z večerníčků a starší řadili písně z kancionálu k jednotlivým liturgickým obdobím. „Těmito úkoly jsme chtěli připomenout hudebního skladatele Leoše Janáčka, který se na Hukvaldech narodil,“ uvedl Vojtěch Mičaník, který se zapojil do skupinky dobrovolníků, kteří se podíleli na organizaci akce.

„Byli jsme už v lanovém centru a na dalším stanovišti jsme poznávali zvířata. Byl tam i koník, kterého jsme si mohli pohladit,“ popisuje další dvě stanoviště ministrant z farnosti Ostrava-Zábřeh Karel Uvíra. Proč ministruje a co jej na této službě baví? „Je to pěkná služba, která mě šlechtí,“ odpovídá chlapec. Jeho dvanáctiletý kamarád Martin Tkáč si dobře pamatuje na své první ministrantské zkušenosti. Třeba na to, jak ještě jako předškolák při kázání usnul na lavici.

S ministranty na pouť vyrazili také kněží. Například P. Petr Plachký z Rychvaldu s sebou přivezl čtyři účastníky. „Kluci měli o toto setkání velký zájem. Pořád se ptali, kdy už to bude,“ řekl kněz, který je ve farnosti nový a chystá se pro ministranty organizovat pravidelné schůzky.

Farář z Ostravy-Staré Bělé P. Bohuslav Novák rovněž na Hukvaldy dojel se čtyřmi ministranty. I když mu ve farnosti ministruje chlapců daleko víc, na pouť se nevydali. „Téměř všichni ministranti jsou také ve skautu a zrovna dnes mají také jednu svou akci,“ vysvětlil otec Bohuslav.

Ti, kteří na Hukvaldy přijeli, se mohli těšit z krásné podzimní procházky oborou, vychutnat si smažený řízek v restauraci Na Procházce, ale také se zde potkat se svými kamarády z jiných farností. Závěr ministrantské pouti patřil mši svaté. Bohoslužbu mezi zdmi hradní zříceniny celebroval biskup František Václav Lobkowicz. Kázání k účastníkům a organizátorům akce pronesl pomocný biskup Martin David.

Hezký dárek – termosku s logem "Ministranti ostravsko-opavské diecéze" si z Ministrantské pouti odvezli pravidelní účastníci víkendových setkání MINIFOR, které pro ministranty z diecéze pořádá během roku kaplan pro ministranty P. Jakub Dominik Štefík s bohoslovci a dobrovolníky.

 

Foto: Jarmila Fussová/Člověk a Víra

Pin It