Ostrava – Ve středu 25. září od 9.00 se v Ostravě konala 5. pouť seniorů. Již před devátou hodinou přicházely ke katedrále Božského Spasitele hloučky seniorů, někdy i větší skupiny, jako například z Fulneku, Frýdlantu, Českého Těšína, Jablunkova a okolí. Tématem setkání byl „Odkaz kardinála Špidlíka“.

Mši svatou, kterou pouť zahájili, celebroval žák a spolubratr kardinála Špidlíka – doc. Dr. Michal Altrichter, Th.D. Při promluvě zavzpomínal na své roky kněžské služby právě v ostravské katedrále. „Již při mši svaté se nám dostalo velkého povzbuzení a také probuzení touhy po lásce, dobru a kráse,“ uvádí jedna z organizátorek Lenka Putzlacherová.

Program pokračoval na biskupství přednáškou P. Altrichtera, který vzpomínal na osobnost P. Špidlíka. Přítomní se dozvěděli, že k vlastnostem kardinála patřila skromnost, povědomí o svých kořenech, úcta ke starším, láska a schopnost spojit východní spiritualitu se západním světem. Právě svým působením a podáním tvořil kardinál Špidlík mosty mezi Východem a Západem, mezi různými skupinami lidí i mezi jednotlivci. Přednášející také hovořil o utrpení otce Špidlíka, který o něm mlčel a snažil se, aby ho nijak ve službě neomezovalo. „Jeho odkaz je stále živý a opravdu živé a plné energie bylo vyprávění otce Michala Altrichtera, který nás všechny povzbudil, občerstvil a vlil nám novou radost a energii do života,“ pochvaluje si organizátorka. Na závěr čekal seniory ještě koncert dua vyučujících Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, které přednesly skladby na akordeon a housle. „Na závěr jsme si s nimi také zazpívali a po zakončení se vrátili občerstveni a posíleni do svých domovů,“ uzavírá Putzlacherová.

Foto: Lucia Petrůjová

Pin It